Gong Xi Fa Cai



Selamat tahun baru cina kepada semua bloggers ! korang tahu tak tahun ni tahun apa ? Tahun ni adalah tahun naga. Masyarakat cina lebih mengharapkan tahun ni lebih banyak 'ong' disebabkan naga yang punyai power.

Dekat rumah dah berkotak-kotak buah mandarin dengan ada la 2 3 biji hamper kawan bangsa cina bagi. Seronok bila dapat limau dengan hamper.
Hari-II makan limau. Hamper tak boleh buka semua. kena habiskan 1 1 dulu. :)

Start malam tadi dah bakar-II mercun. Memang bingit telinga ni tapi setahun sekali kan celebrate. Tapi seronok bila tengok kanak-II berlari sambil main mercun. So, biarla mereka berseronok.

Sebelum tahun baru cina dah kena prepare, beli barang-II dapur sebab biasanya sebelum malam tahun baru, kedai yang bertaukekan cina akan tutup untuk makan besar bersama keluarga. Jadi, mula dari malam raya sampai la habis cuti, kedai tak akan buka.

Kadang-II orang cina tak excited nak sambut tapi melayu yang ter-over sampai tutup kedai 2 3 hari. Macam diorang pulak yang beraya. :] maaf kalau ada yang tersinggung. Apa-apa pun, selamat bercuti dan gong xi fa cai !

Comments

  1. bole la bagi limau sekotak.. hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAha. Boleh jek. Tapi kena datang rumah la. :)

      Delete

Post a Comment

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

Popular posts from this blog

Kerja di 7eleven part 1

Pantang Kalau Nampak Pelesit

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin