Pages

3/25/16

Kerja di 7eleven part 1

Sementara nak dapat kerja tetap. Aku nak cari kerja sementara nak tunggu kerja yang lagi bagus.

Daripada duduk rumah je, memang lah best tak buat kerja tapi duit tak masuk. Poket kering. Mateyyy!

So, Aku ada minta borang kerja dkt 7e jalan sallmeh, yg depan shell tuu..

Dah isi, siap extra paper untuk work experience. Hahaha

Aku expect nak kerja as pembantu kedai je sbb tgk notis ditampal mmg nak cari pekerja utk job tu.

Lama jugak la menunggu, dalam beberapa minggu. Lepas tu dapat lah call, perempuan yg call tu.

Dia tanya, dah kerja ? Aku jwb lah tak kerja lagi. Lepas tu dia nak jumpa untuk interview.

So, decide pukul 1 jumpa dkt 7e maharani yg depan MPM tu. Aku ingatkan 7e jalan salleh je.

Rupanya borang aku tu, dia submit dkt office muar. So, field manager akan tgk dan masukkan kan dkt mana2 7e yg perlukan pekerja.

Excited lah aku nk pergi interview. Siap pakai slack hitam dgn kemeja. Susun sijil2 yg berkaitan semua.

Yg problemnya kasut aku. Dah lah tak ada kasut yg cantik. Yg tinggal kasut converse yg dh luntur tu haaaa.

Serius mmg buruk. Warna asal kelabu tapi dah bertukar jadi warna kuning. Mcm apa kannnnn? Hahahaha

Nak tak nak terpaksa lah aku pakai. Maka, pergi lah aku interview disana. Nervous jugak lah mula2 nak interview. Alhamdulillah, manager dgn field manager ada dkt situ.

Keliru jugak aku yg mana 1 manager dgn field manager.. Rupanya yg interview aku tu field manager. Dia yg jaga semua store 7e dalam Muar. Manager pulak yg incharge dalam store 7e.

Aku ingatkan dia offer kerja cashier je. Tapi rupanya dia offer kerja asst. store manager. Wowwww!

Excited kau. Mana tak terkejut. Dapat title tinggi jugak tu. Aku bwh manager. Bwh aku ada management trainee dengan store assoc.

Basic gaji rm1200. Woowwww lagi! Serius tak sangka, aku pun accept lah job tuu.

So, 5 hari aku on training. Semua kerja aku kena buat, dari sapu sampah, mop lantai, lap cermin, susun barang. Semua lah kerja yg berkaitan.

Bukannya apa, itu semua bersebab bukan saja2 je nak kasi buli.

Nak beri pengalaman dan kena tahu semua kerja yg kena buat dalam 1 shift.

Alaaa. Bab kerja membersih tuu, kacang je sbb dkt rumah pun aku juga yg bersihkann.

So, sebelah mata je buat kerja tuuu.

Panjang sangat ni.

Sambung part 2 lah yerr.


Posted via Blogaway


3/24/16

Lepas praktikal

Lepas praktikal buat apa?

Habis je praktikal, adalah dalam 2,3 minggu jugak duduk dekat rumah sewa cheng.

Ye laah, kononnya nak stay situ terus. Nak kerja melaka terus. Nak jadi orang melaka kononnyaaaa.

Tapi dalam masa yg sama juga, aku ulang alik muar. Sebab duit tak ada. Nak makan pun susah. Duit pt dh habis pulak tu. Jadi mcm berbelah bagi. Nak terus stay atau terus balik rumah masing2.

Lama jugak la fikir dengan amar. Banyak jugak lah fikir kebaikan dgn keburukan. Bila fikir tu, dengan duitnya tak ada, nak makan susah. Kalau duduk rumah sewa, nk kena bayar sewa lagi. Kerja pun belum cari lagi.

Last2, ambil keputusan balik rumah masing2, berpisah lah aku dengan amar untuk jangka masa yang panjang. Bunyi mcm sedih je kan? Hahaha

Mana lah tak sedih. Aku dengan dia drpd diploma sampailah ke degree, asyik berkepit berdua bersatu je dengan dia.

Sampai kan ada lecturer yang ckp muka kami ni dh mcm kembar. Dh seiras sangat daaa. Huhuhuhu

Kalau berpisah pun sekejap je, itu pun masa semester break je. Tak pe lah. Sampai bila kami ni nak berkepit je kan... Masing2 ada kehidupan masing2 tapi aku tak nak lah terus lost contact.

Kesian aku, nanti tak ada kwn yg selalu dengar aku mengadu nasib. Huhuhu

Sedih!

Aku balik rumah, mcm biasa lah.

Jadi orang gaji sementara. Tolong lah apa yang patut dibuat dalam dan diluar rumah ni haaaaa!

Banyak kerja wei. Tak usah cakap luar ke dalam. Tengok je kerja dalam rumah, kena sapu sampah. Basuh baju. Basuh pinggan. Idai baju. Lipat baju.

Masha ALLAH.

Macam mana lah seorang mak boleh buat kerja tu sepanjang hidup selepas berkahwin.

Membesarkan anak-anak. Nak melayan kerenah anak2 plus suami lagi.

Mak aku memang lah betul2 SUPERMAK.

Serius wei. Memang penat buat kerja rumah ni. Menguruskan hal rumah tangga. Besar pahala jadi seorang mak ni.

Kita dah penat2 kemas, lepastu ada yg sepah kan balik. Mana lah tak sakit hatiii.

*sakitnya tuh disini, didalam hatiku*

Lepas tu, sekarang ni mak aku dah berjinak-jinak bercucuk tanam.

Dia ada tanam cili. Pokoknya dapat dari pejabat pertanian..

Haaaa. Aku le tukang siram pagi,petang..dah pernah dapat hasil daa. Aku jugak yg pergi jual dkt pasar muar.

Sekilo dapat lah rm10 walaupun ada yg kata itu murah. Patutnya boleh dapat lebih tinggi.

Tak pelah. Kira bersyukur jugak ada org pasar nak beli. Kalau tak, cili dah terlampau banyak, nak jual dkt mana pulak kaaaann.

Bila dah duduk kg, kerja kg jugak yg aku kena buat. Serius wei. Aku kadang2 malas nk biat kerja. Aku lebih suka kerja dlm rumah. Dh settle lepas tu mengadap tv. Hahahaha

Kalau abah aku ada, mmg ada je kerja yg dia suruh buat. Malaihhhh betui!

Kalau abah busy, aku yg kena tengok lembu, alihkan tmpt makan dengan beri lembu minum.

Beri ayam makan. Kesian aku tgk ayam dkt rumah ni. Seekor jantan, 2 ekor betina. Lepas tu duduk asing. Mana lah nak dpt zuriat.

Bila ada zuriat, tapi umur tak panjang.. Tembelang lah. Telur retak lah. Macam2 hal.

Sekarang ni dh tambah burung merpati sepasang. Pakngah tedong yg bagi. Rumah dia pun dh terlampau banyak. Cantik merpati nyaa.


Ini cerita pasal perihal dekat rumah je. Cerita kerja cari duit, nanti lah dekat post lain pulak yer.


Bye2.

P/s: update dekat hp jer. Lagi senang nak meluahkan perasaaan i ni. Hahahaha

Cuma tak pandai lagi nak upload pic guna apps ni.


3/19/16

Blog dah bersawang

Assalamualaikum.

Dah lama aku tak buka blog kesayangan ni, lepas praktikal terus senyap je. Tak ada update apa-apa dalam blog ni.

Alhamdulillah, 8 Januari aku sudah tamat latihan industri dekat Tuffah Informatics. Settle siapkan report terus hantar dkt SV lecturer, Miss Fadzlin Ahmadon dengan KP LI, lupa pulak nama dia. Terima kasih la pada mereka berdua sebab dah luluskan internship aku. Love u both. Muahahaha <3

So, sekarang ni aku dah officially graduate. Cuma tak konvo je lagi. Entah bila lah konvo tu nanti. Jangan la berharap sangat.. Keep calm and lets goyang punggung ;)

Malas lah nak cerita apa yang aku buat lepas je habis praktikal sampai sekarang ni. Kalau aku rajin, aku cerita dekat next post ye.

Tapi sekarang, kalau boleh aku nak aktif berblogging semula. Aku dah cari apps apa yang memudahkan aku nak update blog tru handphone je.

Anddddd aku dah jumpa app tu. Nama app tu Blogaway for Android. Aku harap app ni sangat berguna untuk aku update.

Okay lah. Hari ni Sabtu, 19 Januari akan release-nya Kurung Eva dari Glory Collection. Aku pulak yang excited, tasaaaabbbaaarrrrr nak layan customer isnin nanti. Hahahaha

Nampak tak aku ni contoh pekerja yang berdedikasi. >_<

Kenapa tak saabbbaarrrr pulak kan? Nanti aku cerita lagi yer :)

Aku dah cuba-try-test post 1 entry. Nampaknya ia terus update..