Pages

3/21/13

Kesian Kau


Sekarang ni dah kecoh balik pasal budak si faten aka ayien si pendek. Tahun lepas aku ada juga buat special entry untuk budak ni. Aku ingatkan dia dah serik/ insaf, tak nak buat kerja menipu orang lagi. Tak sangka pulak tahun ni dia buat perangai lagi. Aku ada terbaca entry dekat blog FD dan SD. 

Ini lah muka si fatin tuu, buat muka taik pulak. Aku hempuk baru hang tahu..hehehehe




Aku memang tak tahu nak kata apa lagi, aku baca entry dia pun aku tersenyum sinis. *Tak pandai pulak nak buat simbol senyum sinis dkt sini. Mulut orang memang kita susah nak tutup. Jadi, kita buat apa yang betul. Berani kerana benar. Kalau ikhlas nak buat segmen. Teruskan sahaja. Tak payah nak batalkan segmen tu..Kesian dekat blogger yang join segmen kau tuu...

Baca jek la komen-komen dibawah ni. Aku nak maki pun, diorang dah maki dulu. Jadi, tak payah la aku nak maki lagi. motif! :)





Dah habis baca? panassss kan....mesti tersentap, gugur jantung, hati, limpa..kosong kosong *tetiba nyanyi lagu najwa latif

Aku baru la nak usha usha blog si faten ni, tapi dah delete/remove la pulak. Tak pe, insha allah jangan risau. Dia akan datang balik, coming soon.

Tak payah la nak kerja menipu lagi adik oi. Umur baru setahun jagung, dah pandai menipu orang. Jangan buat orang sakit hati. Nanti diri sendiri susah nanti..aku ni kesian dekat kau jek. Tak pe, aku dah lama maafkan kau. peace yo!

credit to : FD & SD

3/19/13

Cara Nak Elak Klik Iklan Di Shoutbox


Okay. Saja nak buat intro berjela-jela. Kalau aku buka blog, benda pertama aku akan tengok dalam blog adalah ruangan shoutbox aku. Sebab aku nak tengok la berapa ramai blogger yang sudi komen blog aku ni kan. Jadi, kadang-kadang aku nak balas komen atau follow balik. Aku akan klik link yang blogger tersebut bagi. Tapi, sekarang ni kebanyakan blogger main tipu. Dia bagi link iklan cip-cip dia tuuu..Lepas tu, aku terus moody disebabkan ditipu. Panas hati la jugak kan.

Oleh itu, entry kali ini aku nak tunjukkan cara bagaimana korang nak elakkan supaya korang tak 'ter'klik link iklan yang kebiasaannya ada diruangan cbox / shoutbox / shout.busuk / shoutmix.

gambar 1

1st step : Korang hover mouse tu ke nama/link dekat shoutbox masing-masing. Sebagai contoh, aku hover dekat nama Su Loo.

2nd step : Bila mouse dh hover di nama/link tersebut, korang lihat dipenjuru bawah sebelah kiri. Disitu akan terpapar link yang ada pada nama tersebut. Contoh pada gambar 1 adalah goo.gl/wmzms

Dalam contoh gambar 1 yang aku bagi diatas ini, link tu adalah link iklan. Jadi, aku tak akan klik langsung. Biar padan muka dia. Kerja nak tipu orang jek.

gambar 2

dan gambar 2 diatas ini, sila lihat perbezaan apabila aku hover mouse pada nama mama pipie. Korang tengok nama link di bawah sebelah kiri. Link tersebut adalah http://mama-syafi.blogspot.com/. Itu baru lah, link blog.

So, lepas ni harap bloggers especialy blogger baru tak kena tipu dengan gaya penipuan sebegini. Kalau boleh, bagi la link blog yang betul. Kami ikhlas nak follow/komen balik tapi kena tipu pulak. Tak pasal-pasal dapat caci maki free jek.

sekian. :)




3/15/13

Budak Kecik Ber-Make up


Jom tengok video ni, adik aku boleh share pulak dalam page di FB. Geli hati jugak tengok si kecik comel lote ni ber-make up. Walaupun sepatah haram pun aku tak faham. Tapi memang salute la dekat adik ni. Pandai giler 

3/8/13

Aku Dan Praktikal - Part 2


Lagi seminggu latihan praktikal aku akan berakhir, jumaat lepas pensyarah merangkap penyelia aku Puan Zuriati, datang untuk menilai hasil projek semester akhir dan laporan harian aktiviti (buku log) aku.

Memang nervous la kan, macam nak tunggu mak bapak datang ambil report kad dekat cikgu.
Mesti masa tu, cikgu luahkan perasaan dekat mak bapak kita pasal perangai kita dekat sekolah..hehehe

Supervisor aku paling excited nak buat preparation sempena pensyarah aku nak datang, dia siap tempah bilik seminar lagi untuk sesi pembentangan.

contoh
Sampaikan bilik seminar yang dekat dah habis booking, dia sanggup booking bilik seminar yang jauh..Baik giler supervisor aku ni..

Supervisor aku siap beli nasi lemak 7 bungkus, kuih dalam 3 jenis. Dah susun meja, susun makanan. Setting lcd dan laptop. Dah siap sedia luar dalaman..


Sesi pembentangan bermula, introduction company hinggalah testing sistem itu sendiri..Pensyarah aku sangat pyscho! Setiap kali aku explain, mesti dia buat muka. Macam-macam jenis muka ada. berkerut, buat-buat rabun, duck face pun ada jugak..

Banyak kritikan dari segi untuk tambah baikan sebab sistem ini aku buat 2 orang jadi tak cukup untuk meluluskan aku. Jadi, aku terpaksa la berusaha memperbaiki sistem tersebut supaya dapat lulus.



Sesi pembentangan tak lama pun. Tapi yang lamanya bila pensyarah aku sempat berbual dengan supervisor aku pasal masing-masing teringat zaman belajar dekat UTM. Rupanya diorang ni alumni UTM, jadi banyak la bercerita kisah-kisah pelajar supaya aku dapat jadikan pengajaran.

Aku dalam bilik tu, angguk senyum. itu aje lah aku buat sambil dengar mereka berbual. Aku pun suka juga mereka berbual-bual sakan. Biar mesra gitu! hahahaha

Pensyarah hanya menilai sahaja, markah banyak berpihak dekat 3 penilai utama pada 'real' pembentangan di kampus pada 1 April 2013. Jadi, ada masa lagi untuk aku upgradekan sistem aku..Chaiyok!!

Baru aku tahu konsep latihan praktikal dulu dan sekarang ini berbeza, berdasarkan pengalaman supervisor menjalani praktikal dulu-dulu..

Pensyarah dia akan datang ke tempat pelajar praktikal untuk menilai 100% melalui cara bekerja, kelakuan kerana matlamat mereka adalah untuk membiasakan pelajar itu sendiri dengan suasana bekerja..
Jadi, kalau kau tak buat projek akhir tapi kerja on time, kelakuan baik. Confirm markah 100% lulus.

Tapi

itu UTM.. Sekarang ni aku UiTM, jadi banyak la pandangan mereka terhadap UiTM ini..Kalau aku dengar cerita mereka, memang aku rasa aku bersyukur sangat dapat masuk UiTM. Alhamdulillah..
Cabaran dekat UTM lagi besar daripada UiTM..Terima kasih UiTM sebab bagi peluang kepada anak Melayu untuk berjaya. Tapi tak salah nak cuba suasana belajar di universiti lain.


Apa-apa pun, masuk sebagai pelajar UiTM keluar pun mesti pelajar UiTM jugak..Aku bangga jadi warga UiTM. UiTM sentiasa dihatiku ♥