Pages

1/22/13

Aku Dan Praktikal - Part 1


Alhamdulillah, Dah nak masuk 1 bulan setengah aku menjalani latihan praktikal. Aku dan sahabat aku memang plan nak praktikal sama-sama. Syukur, kami berdua dapat tempat sama, takut jugak kalau berpisah..Selama 3 bulan aku akan menjalani latihan praktikal/industri di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF).


Malam sebelum daftar esok pagi tu, memang tak boleh nak tidur. Perasaan bercampur baur. Ada rasa excited, suka, sedih, takut dan macam-macam lagi la. Memang tak senang duduk dibuatnya..Segala borang, surat dah prepare awal-awal. Baju, seluar dah siap gosok dah. :]


 Fisrt day, semua berjalan dengan lancar. Mula-mula sesat jugak nak mencari  office unit ict HPSF ni, akhirnnya, jumpa jugak dekat lorong yang sedikit tersorok. Bila masuk, diri ini dilayan macam nak interview, memang nervous duduk depan boss. Mengigil dibuatnya. Tapi, Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar.. hari pertama memang kekok, duduk diam jek dalam bilik. Masing-masing buat kerja sendiri. Takut jugak sebenarnya bila nak bergaul dengan staff-staff yang berlagak senior ni. :P


Aku selalu fikir praktikal ni macam kerja jugak. So, kita kena fikir yang biasalah kerja bawahan macam-macam benda kena buat. So nak tak nak, kena buat jugak. Kerja ni kena la ada mood baik, Kiranya kerja ni kenalah rasa seronok. Baru lah tak rasa penat sangat.


Zaman sekarang ni, semua kerja ada bersangkut paut dengan teknologi. Macam-macam gelagat aku jumpa. Sikit-sikit call unit ict. Benda simple jek, tapi disebabkan mereka tak tahu macam mana nak handle benda tu. Terpaksa la kita menjalankan perkhidmatan/servis kita sebagai juruteknik/programmer. Tapi its ok, aku suka macam tu sebab aku akan explain apa masalah yang berlaku dan cara nak handle jika berlaku lagi selepas ini. Kiranya, kalau ada berlaku masalah yang sama. Mereka tak payah susah nak call technician.

Okay, lepas ni aku nak ceritakan sedikit pasal staff-staff yang aku dah anggap abang,kakak aku sendiri. ;)

Jumpa lagi, salam.

1/15/13

Asiahost beri 2000 kuota domain.my percuma



Semalam aku ada dapat email daripada Asiahost. Ada berita baik untuk blogger Malaysia.

Perhatian kepada pelanggan Asiahost,

Kami amat berterima kasih keatas tempahan anda terhadap domain .my, sekali lagi kami ingin meminta maaf keatas tempahan yang diproses lewat kerana kami menerima terlalu banyak tempahan yang tidak menepati syarat utama dari pihak .my DOMAIN REGISTRY.

Kami berbesar hati ingin memaklumkan bahawa kami telah menerima lanjutan dari progam yang kami laksanakan sebelum ini sebanyak 1500 kuata domain yang berakhir dengan .my. kali ini kami akan memberikan lagi 2000 kuata secara percuma kepada mana-mana warga Malaysia yang berumur 18 sehingga 45 tahun terutama kepada blogger di Malaysia.

Kami ingin meminta pertolongan dari anda untuk menyebarkan berita gembira ini kepada semua warga blogger di Malaysia. Anda perlu sebarkan maklumat ini di halaman blog anda untuk membantu blogger lain mendapat peluang besar ini. Untuk maklumat anda, domain .my dijual dipasaran dengan harga RM120.00 dan dalam progam yang dianjurkan oleh 1MYID ini anda hanya perlu membayar yuran tahunan pada tahun ke-2 dan tahun seterusnya RM20.00 sahaja.

Maklumat Penting : domain ini hanya untuk rakyat Malaysia yang berumur 18 – 45 tahun sahaja. Sila isikan nama penuh seperti didalam kad pengenalan. Segala maklumat yang meragukan dan tidak menepati syarat serta tidak padan daripada maklumat dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tidak akan di proses. Proses tempahan akan mengambil masa yang sedikit lama bergantung jumlah pendaftaran. Domain yang didaftar tetap akan diberi secara percuma. Sila gunakan promotion code "belia"

Macam tak percaya kan? ini memang betul. Sesiapa yang berminat boleh cepat-cepat daftar.


Kepada yang berminat boleh la mencubanya..:) Jangan lepaskan peluang keeemasan ni. Maklumat lanjut boleh ke web Asiahost .

1/13/13

Apa pendapat korang semua?


Astaghfirullah, sekarang ini timbul isu penggunaan kalimah ALLAH dalam kitab Bible versi bahasa Melayu telah diperkotak katikkan oleh Lim Guan Eng, isu ini sememangnya menimbulkan kemarahan dan kecaman pelbagai pihak yang meminta Guan Eng menarik balik kenyataan yang dianggap sengaja menghina umat Islam di negara ini.

Sebagai seorang Muslim, aku memang tak bersetuju dengan isu yang dibawa oleh Guan Eng ni. Kenapa kau nak guna kalimah ALLAH didalam Bible versi bahasa melayu?
Guna lah nama Tuhan kau sendiri, kenapa nak guna kalimah ALLAH.

Mari kita selami tafsir ayat al-quran daripada surah Al-ikhlas.

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim
1. Qul huwa Allahu ahad
2. Allahus-samad
3. Lam yalid walam yulad
4. Walam yakun lahu kufuwan ahad

Terjemahan:
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Lagi Maha Penyayang
1. Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.
2. Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat.
3. Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan
4. Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.

Daripada ayat diatas, kita sudah sedia maklum. Dah boleh faham bila baca terjemahan surah al-ikhlas ni. Tuhan kau tidak sama dengan Allah taala.

Aku tak nak bakal anak-anak aku mempersoalkan kenapa nama Tuhan dia sama dengan Tuhan kita? Apa benda yang aku nak jawab? Jangan disebabkan isu ini dihalalkan, generasi akan datang mempersoalkan apa yang pemimpin dahulu telah lakukan?


Aku tertarik dengan statement kawan aku didalam facebook.

Aku pun tak pandai sangat bab-bab ni, kalau bab asas tu aku tahu. Jadi,aku tak nak la cakap banyak-banyak. Cuma aku minta pendapat korang, mungkin ada sesiapa yang banyak ilmu boleh di-sharekan diruangan komen dibawah. Terima kasih.

1/7/13

Origami Phone Stand


Saja-saja post benda alah ni, lagipun dah lama tak update blog. Alhamdulillah, akhirnya berjaya jugak nak buat stand for my handphone. Dah banyak video aku tengok, tapi rasanya video ini la yang tunjukkan step senang untuk buat stand.

Ada sebab aku nak buat stand ni adalah disebabkan bila tidur, aku suka letak dkt bawah bantal. Jadi, bila alarm berbunyi, dapat vibrate jek. bunyi ilek!

Lagipun, ada bahaya jugak kalau handphone diletakkan dibawah bantal. Dah banyak cerita-cerita pasal side effect handphone letak dibawah bantal ni. Korang google aje okay.

Oleh itu, stand ni akan diletakkan jauh sedikit di sebelah aku. Kalau rapat, habis ranap,roboh aku punya stand tu. Almaklum la kan, tidur tak tetap. pusing kiri pusing kanan.


pakai kertas terpakai aje, buat cikai aje tapi jadi jugak. :)


sorry la, pakai webcam. gambar tak cantik. Selain menegak, handphone boleh dilintangkan. So, boleh jugak kalau nak tengok movie dalam handphone.

Aku belajar guna video ni.


1/1/13

POKARIWAK


POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK
POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK POKARIWAK!

krik.krik.krik.......

*hint:ade 1 salah eja,cuba cari~