Posts

Showing posts from 2014

FYP dilemma

Image
dah la wei aku tak buka blog kesayangan aku ni.. sekarang ni sibuk sangat dengan fyp. setiap hari mmg tak sah kalau tak buka proposal fyp ni.
tapi alhamdulillah, tak siap submit dah isnin semalam. dh lega sikit da dalam hati ni,..tak settle lagi bab fyp ni sbb 18hb aku ada proposal defense so, aku kena defense la apa yang aku buat ni..
aku pilih tajuk simple aje.. mcm biasalah kan, jangan ingat kau dh buat tajuk simple. kau ingat boleh lepas....
no no no no...tajuk simple, tapi kena kena cari method/algorithm/technique yang complex yang boleh cover kau punya tajuk yang simple tuuuuu...
pening tak? hahaha
proposal fyp dah settle, tunggu masa untuk proposal defense dan juga report untuk ENT pun kena siapkan jugak..
macam biasalah kan, bila dah hujung sem ni mmg banyak kerja. Waktu macam ni lah datang nya stress, yang histeria satu hal. mcm-mcm hal lah.
tapi semoga dipermudahkan segala urusan, diberikan kesihatan yang baik dan kecerdasan akal serta kercergasan fizikal.... :)
amin ya rab…

Semester 5, proposal FYP

Image
Dh pukul 1:24 pagi dan aku masih tak tidur lagi. Kelas pack sampai ke petang. Dah sampai rumah,badan terus rasa lemah dan rasa mengantuk aje. Itu petanda otak kita lemah. So, aku perlukan tidur yg cukup..padahal selama ni aku terlebih tidur. Lepas isyak, aku dh tak tahan sangat terus aku tidur sampai pukul 10. Kenapa lah tak terus tidur sampai bangun 7 pagi esk..sekarang ni aku dh tak boleh tidur. Habiskan tengok 1 movie and now aku tak tahu nk buat apa. Bilik dh gelap. Amarul dh dibuai mimpi. Maka terciptalah entri untuk permulaan November ini..Panjang gila intro aku..kihkihkih


 Smlm hari isnin aku ada 2 test untuk yg pertama kali bagi semester 5 ini. Subjek security dan algorithm, sebenarnya aku memang tak bersedia lagi nk jawab test sbb tak cukup preparation. Aku sibuk buat flowchart untuk FYP. Semester 5 memang semester yg tough untuk semua student degree especially student FSKM. Kenapa aku ckp mcm tu? Sbb masa semester 5 ini lah, kami kena buat proposal FYP. Waktu ini lah kami k…

Salam Aidiladha 2014

Image
Jika pulang ke kampung, sila berhati-hati ketika memandu, ingat orang yang tersayang.
Kalau ada yang tak pulang ke kampung tu pun kena juga berhati-hati ketika memandu...
Bagi student diploma UiTM, ambil kesempatan cuti ini untuk study lebih masa ;) 
Habis final, enjoy la sepuas-puasnya ye!
Bagi student degree tahun akhir UiTM, jangan lupa siapkan FYP anda ye :P

COURSE OUTLINE PROGRAMME CS230 - BACHELOR OF COMPUTER SCIENCE (HONOURS)

Image
Bulan september merupakan bulan penuh excited untuk adik-adik yang bakal melanjutkan further study especially for degree, tahniah kepada yang dapat sambung dan kepada yang tak dapat, kena cuba lagi dan harap jangan putus asa, okay!

adik Nani ada bertanyakan soalan course outline untuk course CS230,

dibawah ini adalah senarai subject yang akan diambil oleh pelajar CS230, dan senarai subject ini boleh berubah mengikut pindaan dari pihak FSKM


untuk course yang lain. Korang boleh pergi official website FSKM UiTM dan disitu ada senarai course dibawah FSKM serta info mengenai setiap course.

http://fskm.uitm.edu.my/

FIFA World Cup. Ihya Ramadhan. Peperiksaan akhir Ijazah semester 4

Image
Okay hari ni, nk rangkumkan 3 topic dalam 1 entry.. First thing, sekarang ni dah musim demam bola World Cup. Cakap pasal world cup, automatik terus kepala otak ni menyanyi lagu Shakira. La la la la [10x] I Dare You. Aku ni pun bukannya kaki bola, just tengok kawan-kawan bercerita pasal bola, kita layankan aje ye dak. Dalam sibuk layan bola tu, kena beringat juga jaga kesihatan..Dengar cerita dekat negara China ada yang mati sebab tak tidur, berjaga malam tengok bola dan siang sibuk bekerja. Pelik juga aku sampaikan boleh mati sebab tak tidur, obses sangat dengan bola. Tak kan la semua match dia tengok. entah lah.


Kebetulan tarikh world cup tahun ni termasuk dalam bulan Ramadhan. Alhamdulillah, bulan Ramadhan dh menjelma. Bulan yang penuh dengan kebaikan yang telah dijanjikan oleh Allah taala untuk hambaNya. Mesti banyak blog dh ceritakan kebaikan-kebaikan, jenis amalan yang perlu/ boleh diamalkan di bulan Ramadhan. Dah selesai tengok word cup mesti dh tengah malam, boleh la teruskan …

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin

Image
okay, 1 Jun 2014 merupakan tarikh pelajar diploma akan mendaftarkan diri disemua UiTM termasuk lah juga UiTM Jasin, Melaka. Aku ucapkan selamat datang kepada adik diploma sekalian, selamat menempuh onak dan ranjau sebagai seorang mahasiswa dan mahasiswi..

Untuk pelajar diploma UiTM Jasin yang bakal mendaftar, jangan risau, gundah gulana dengan banyak persoalan dalam kepala otak macam mana lah agaknya suasana dekat kampus baru ni..UiTM Jasin adalah kampus baru, jadi buat masa ni fasiliti dan kemudahan telah disediakan dengan sebaik mungkin. i promise okay!

1. Kolej Kediaman.

Kemudahan yang disediakan adalah kolej kediaman, untuk pelajar diploma telah disediakan kemudahan kolej untuk siswi dan siswa. Kolej siswi sebanyak 3 blok dan kolej siswa sebanyak 2 blok. Kolej dia mcm apartment, setiap apartment 1 bilik air dan 3 bilik utk 2 orang, maksudnya 1 apartment ad 6 orang. Untuk makluman buat pelajar ijazah, kemudahan kolej tidak disediakan. sila betulkan kalau salah.

UPDATE UPDATE UPDATE



Dear my No.1 bestie,happy birthday to you

Image
Tanggal 3/4/1991 didalam berkat bulan Ramadhan, maka lahirlah seorang bayi lelaki yang bernama Muhamad Nur Amarul b. Samsudin. Mungkin dah terlalu lambat untuk aku ucapkan selamat hari jadi kepada satu-satunya kawan aku yang paling rapat. Happy belated birthday to you. Semoga apa yang diimpikan semuanya tercapai, cepat dipertemukan jodoh, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, sihat tubuh badan, dipermudahkan segala urusan.

Terima kasih sbb sudi jadi kawan, sahabat untuk aku selama 5 tahun lebih kita dh berkenalan. Bukan senang untuk kita berpisah begitu sahaja, susah senang suka duka kita sentiasa bersama. Semoga persahabatan kita tak terputus, semoga kita akan saling faham memahami dengan pegangan masing-masing. Semoga kita tak akan bermusuhan jika ada sengketa antara kita berdua. 
Budi baik kau memang tak dapat aku balas dengan wang ringgit. Terima kasih sebab sanggup tunggu aku habiskan diploma walaupun supposely kau dh graduate lebih awal dari aku. Terima kasih sebab memahami kar…

what the fish!

Ya ALLAH, seriously nak update blog, tapi tak ada idea lah nk cerita apa. Idea please come to papa~! (:

UiTM Jasin, Melaka

Image
Selamat pagi! semester lepas aku adalah pelajar transit di UiTM Shah Alam dan untuk semester 4 yang baru 2 minggu bermula, officially telah menjadi pelajar UiTM Jasin, Melaka telah beroperasi pada tahun ini. Alhamdulillah, berpindah juga akhirnya, memang excited tapi kadang-kadang ada juga merungut sebab kampus baru, semua peralatan dan perkakasan tak sempurna lagi..so banyakkan bersabar jek la wahai kawan-kawan ku yang senasib dgn ku ini.. >.<
Malas nak berceloteh, just tengok jek la gambar dibawah. Ada banyak blok lagi yg tak ada dalam senarai gambar dibawah seperti blok pentadbiran, blok fakulti, blok persatuan pelajar, cafe, medan selera kolej dan taska..







ini adalah page Bahagian Hal Ehwal Pelajar UiTM Melaka Kampus Jasin

https://www.facebook.com/hepkjm

oh yeah! and I'm officially graduated.

Image
okay. ini kisah lama. Disebabkan dah berkurun tak buka blog dan ada post yang dalam draft. So, aku nak publish kan jugak. Alhamdulillah, akhirnya aku dapat jugak mengenggam diploma yang memakan masa sangat panjang tapi at the end berbaloi juga.
Tak sangka dapat juga habiskan diploma dan banyak kali aku give up, selalu fikir aku tak boleh bawa course ini tapi alhamdulillah aku ada kawan sejati, sahabat dunia akhirat aku yang tak putus asa untuk beri nasihat dan push aku untuk teruskan pengajian ini.

Sahabat dunia akhirat aku disebelah kanan, Muhamad Nur Amarul B Samsudin
terima kasih banyak-banyak sebab sanggup tunggu aku habiskan juga diploma walaupun sepatutnya dia boleh habis awal dari aku. T_T

terima kasih kepada mak abah, adik dan pakcik yang sanggup datang untuk celebrate bersama dengan aku. Memang tak sangka diorang sanggup gerak pagi dari Muar ke Shah Alam. Terkejut jugak bila dpt call masa subuh, ckp dh sampai Shah Alam. Padahal aku tak bangun tidur lagi masa tu. :)

Diploma S…