Pages

12/9/14

FYP dilemma


dah la wei aku tak buka blog kesayangan aku ni..
sekarang ni sibuk sangat dengan fyp.
setiap hari mmg tak sah kalau tak buka proposal fyp ni.

tapi alhamdulillah, tak siap submit dah isnin semalam.
dh lega sikit da dalam hati ni,..tak settle lagi bab fyp ni sbb 18hb aku ada proposal defense
so, aku kena defense la apa yang aku buat ni..

aku pilih tajuk simple aje.. mcm biasalah kan, jangan ingat kau dh buat tajuk simple. kau ingat boleh lepas....

no no no no...tajuk simple, tapi kena kena cari method/algorithm/technique yang complex yang boleh cover kau punya tajuk yang simple tuuuuu...

pening tak? hahaha

proposal fyp dah settle, tunggu masa untuk proposal defense dan juga report untuk ENT pun kena siapkan jugak..

macam biasalah kan, bila dah hujung sem ni mmg banyak kerja. Waktu macam ni lah datang nya stress, yang histeria satu hal. mcm-mcm hal lah.

tapi semoga dipermudahkan segala urusan, diberikan kesihatan yang baik dan kecerdasan akal serta kercergasan fizikal.... :)

amin ya rabbal alamin




11/5/14

Semester 5, proposal FYP


Dh pukul 1:24 pagi dan aku masih tak tidur lagi. Kelas pack sampai ke petang. Dah sampai rumah,badan terus rasa lemah dan rasa mengantuk aje. Itu petanda otak kita lemah. So, aku perlukan tidur yg cukup..padahal selama ni aku terlebih tidur. Lepas isyak, aku dh tak tahan sangat terus aku tidur sampai pukul 10. Kenapa lah tak terus tidur sampai bangun 7 pagi esk..sekarang ni aku dh tak boleh tidur. Habiskan tengok 1 movie and now aku tak tahu nk buat apa. Bilik dh gelap. Amarul dh dibuai mimpi. Maka terciptalah entri untuk permulaan November ini..Panjang gila intro aku..kihkihkih


 Smlm hari isnin aku ada 2 test untuk yg pertama kali bagi semester 5 ini. Subjek security dan algorithm, sebenarnya aku memang tak bersedia lagi nk jawab test sbb tak cukup preparation. Aku sibuk buat flowchart untuk FYP. Semester 5 memang semester yg tough untuk semua student degree especially student FSKM. Kenapa aku ckp mcm tu? Sbb masa semester 5 ini lah, kami kena buat proposal FYP. Waktu ini lah kami kena cari supervisor (SV) dikalangan lecturers kami.

picture from http://ufoyexo.twomini.com/

Aku cari supervisor pun last minute, sebab tak ada tajuk lagi. So, aku kena fikir dulu nk buat projek dlm area apa (1) dan problem statement, masalah apa yang timbul yg selalu berulang dan perlukan penyelesaian (2).

1)      Projek area ni penting, sekarang area yg paling popular adalah mobile application dan web based design. Projek area banyak, tp 2 area ni jadi pilihan ramai student. Kena pilih lah mana yg mampu boleh buat. Projek area aku adalah mobile app, aku tak tahu langsung pasal mobile app. Yg aku tahu mobile app ada java programming dan aku pilih android berbanding ios. Android free, banyak resources.
2)      Problem statement. Kena cari masalah.. bukan cari masalah/pasal dengan org tau. Hehehe *ketawa gatal* kau cari masalah yang common dan jadikan sebagai idea untuk cipta 1 projek yg membantu utk selesaikan masalah tersebut…haaaaa ce fikir, ce fikir *sambil buat gaya tangan usop welcha*

Dah ada semua tu, baru lah korang cari SV..itu lebih memudahkan SV sbb dh imagine what your plan and what you want to do, dan kalau problem statement korang okay, maybe SV terus ambil korang. Senang, tak payah nk survey lecturers lain. Kan?

Alhamdulillah, pada awalnya aku dapat cari 1 SV dan beliau masih available lagi means ada quota lagi untuk terima student. Maka aku dan my besfriend, amarul telah di-book dan kami pun terima dengan senyuman sampai ke telinga. Lega sebab tak payah nak cari SV lain.
Lepas tu sign beberapa borang dan secara official nya beliau adalah SV aku. Yeah! Selepas tu, setiap minggu kena jumpa SV untuk bincang pasal progress project. Untuk langkah pertama kenalah siapkan chapter 1 iaitu introduction your project. Dlm chapter 1 tu ada background of study, problem statement, research question, objective, scope dan significance. Aku buat chapter 1 sampai 3 draft untuk dapatkan chapter 1 yg bagus. Turun naik jumpa SV untuk semak, memang tension SV bila baca essay aku dgn grammar tunggang langang. Sorry ye miss! J

Tapi beberapa minggu lepas tu aku dapat bad news, ku sangkakan panas hingga ke petang tapi hujan ditengah hari…..

continue next entry
 
picture from http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/

10/3/14

Salam Aidiladha 2014



Jika pulang ke kampung, sila berhati-hati ketika memandu, ingat orang yang tersayang.

Kalau ada yang tak pulang ke kampung tu pun kena juga berhati-hati ketika memandu...

Bagi student diploma UiTM, ambil kesempatan cuti ini untuk study lebih masa ;) 

Habis final, enjoy la sepuas-puasnya ye!

Bagi student degree tahun akhir UiTM, jangan lupa siapkan FYP anda ye :P

8/26/14

COURSE OUTLINE PROGRAMME CS230 - BACHELOR OF COMPUTER SCIENCE (HONOURS)


Bulan september merupakan bulan penuh excited untuk adik-adik yang bakal melanjutkan further study especially for degree, tahniah kepada yang dapat sambung dan kepada yang tak dapat, kena cuba lagi dan harap jangan putus asa, okay!

adik Nani ada bertanyakan soalan course outline untuk course CS230,

dibawah ini adalah senarai subject yang akan diambil oleh pelajar CS230, dan senarai subject ini boleh berubah mengikut pindaan dari pihak FSKM


untuk course yang lain. Korang boleh pergi official website FSKM UiTM dan disitu ada senarai course dibawah FSKM serta info mengenai setiap course.



7/1/14

FIFA World Cup. Ihya Ramadhan. Peperiksaan akhir Ijazah semester 4


Okay hari ni, nk rangkumkan 3 topic dalam 1 entry.. First thing, sekarang ni dah musim demam bola World Cup. Cakap pasal world cup, automatik terus kepala otak ni menyanyi lagu Shakira. La la la la [10x] I Dare You. Aku ni pun bukannya kaki bola, just tengok kawan-kawan bercerita pasal bola, kita layankan aje ye dak. Dalam sibuk layan bola tu, kena beringat juga jaga kesihatan..Dengar cerita dekat negara China ada yang mati sebab tak tidur, berjaga malam tengok bola dan siang sibuk bekerja. Pelik juga aku sampaikan boleh mati sebab tak tidur, obses sangat dengan bola. Tak kan la semua match dia tengok. entah lah.


Kebetulan tarikh world cup tahun ni termasuk dalam bulan Ramadhan. Alhamdulillah, bulan Ramadhan dh menjelma. Bulan yang penuh dengan kebaikan yang telah dijanjikan oleh Allah taala untuk hambaNya. Mesti banyak blog dh ceritakan kebaikan-kebaikan, jenis amalan yang perlu/ boleh diamalkan di bulan Ramadhan. Dah selesai tengok word cup mesti dh tengah malam, boleh la teruskan dengan solat sunat tahajjud sekali kan.


Alhamdullillah, Peperiksaan akhir bagi pelajar ijazah uitm telah pun bermula. Walaupun ipta lain dh habis peperiksaan dan student lain pun sekarang sedang berholiday, semester break.. Untung la korang dh habis awal. Tak pe, janji bila dah tiba hari raya, tak ada la nk memikirkan assignment berlambak what so ever..Boleh beraya sakan tahun ni. :)

Sekarang peperiksaan semester 4, ada 5 subjek masuk dalam final exam. 2 paper dh lepas, lagi 3 paper kena tempuh. In sha Allah, aku boleh buat dengan bantuan kawan-kawan.. Susah kalau tak ada kawan-kawan, sebab mereka lah banyak membantu kita dalam kesusahan terutamanya dalam pelajaran... Good luck untuk semua degree student uitm.



5/31/14

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin


okay, 1 Jun 2014 merupakan tarikh pelajar diploma akan mendaftarkan diri disemua UiTM termasuk lah juga UiTM Jasin, Melaka. Aku ucapkan selamat datang kepada adik diploma sekalian, selamat menempuh onak dan ranjau sebagai seorang mahasiswa dan mahasiswi..

Untuk pelajar diploma UiTM Jasin yang bakal mendaftar, jangan risau, gundah gulana dengan banyak persoalan dalam kepala otak macam mana lah agaknya suasana dekat kampus baru ni..UiTM Jasin adalah kampus baru, jadi buat masa ni fasiliti dan kemudahan telah disediakan dengan sebaik mungkin. i promise okay!

1. Kolej Kediaman.
Kolej Kediaman

Kemudahan yang disediakan adalah kolej kediaman, untuk pelajar diploma telah disediakan kemudahan kolej untuk siswi dan siswa. Kolej siswi sebanyak 3 blok dan kolej siswa sebanyak 2 blok. Kolej dia mcm apartment, setiap apartment 1 bilik air dan 3 bilik utk 2 orang, maksudnya 1 apartment ad 6 orang. Untuk makluman buat pelajar ijazah, kemudahan kolej tidak disediakan. sila betulkan kalau salah.

UPDATE UPDATE UPDATE



Ini adalah lebih kurang mcm pelan utk 1 apartment, saya tak ada gambar yang real untuk apartment tersebut. sorry sangat2 ye kwn2 :)

Bilik memang kecil, kalu nak lepak dalam bilik memang boleh sesak nafas *sardin dlm tin pun boleh bernafas lagi. Sbb tu ada ruang tamu, tempat melepak dgn duduk beralaskan lantai sejuk :P


2. Medan selera @ Cafe
Cafe Blok Kuliah

Kemudahan tempat makan, medan selera aka cafe telah disediakan. Ada 2 lokasi medan selera iaitu cafe di ground floor blok kuliah dan medan selera bersebelahan dengan kolej siswi..Cafe di blok kuliah ada 10 gerai dan medan selera kolej ada 8 gerai telah dibuka. Alhamdulillah, disebabkan kampus kita di kawasan pedalaman, maka harga makanan memang murah. Macam-macam jenis makanan ada, nasi ayam, roti canai, pacal lele, bakso, makanan kampung, makanan ala carte, kalau yang tekak mat salleh tu, western food pun ada especially chicken /  lamb chop, spaghetti dan sandwich. So, jangan risau kalau anda tak cukup makan. (:

3. WiFi
Bilik Kuliah

Alhamdulillah, jangan risau kalau berkenaan dengan kemudahan wifi sebab wifi boleh didapati disekitar semua bilik tuto, bilik kuliah, dewan kuliah, dewan seminar, perpustakaan dan juga medan selera @ cafe. Kemudahan wifi di kolej, tak pasti samada disediakan atau tidak.. Jangan expect wifi disini laju sampai boleh streaming atau download running man. Setakat whatsapp, untuk searching boleh lepas lagi.

4. Surau / masjid
Masjid Al Mukminun, Kg Sri Mendapat

Terdapat masjid diluar kawasan uitm jasin, kaum lelaki boleh bersolat jumaat disana. Basah lencun jugak lah kalau jalan kaki ke sana. :P Pusat Islam terletak ditengah-tengah kawasan kampus, mungkin boleh dinaik taraf kepada masjid jika bilangan pelajar dan staff meningkat.  Kemudahan surau ada disediakan di blok fakulti FSKM dan FPA di ground floor bilik pensyarah, blok kuliah di tingkat 5 dan di medan selera kolej.

5. Parkir
Parkir di kawasan blok kuliah dan bangunan teknologi 2
Sekarang kawasan parkir jadi masalah utama, mungkin pelajar yang tinggal di kolej tidak dibenarkan untuk bawa kenderaan dan diberi peluang kepada pelajar ijazah. Parkir untuk kereta dan motor memang tak cukup. Sekarang ni kebanyakan kawasan parkir di khaskan untuk staff sahaja.. Ada saki baki yang tinggal diberi kepada pelajar..redha je laaaa~

6. Fitness Area

Fitness area telah disediakan oleh pihak pengurusan pelajar bagi meningkatkan kecergasan pelajar. Lokasinya di dalam bangunan Pusat Persatuan Pelajar.

7. Pengangkutan bas
Untuk pelajar yang tinggal diluar dan mungkin pelajar tinggal kolej yang berangan nak keluar outing, bas uitm ada sediakan trip ulang alik dari kampus ke pekan merlimau dan jasin. Bas panorama Melaka juga disediakan tetapi hanya diluar kawasan kampus sahaja. So. pelajar kena berjalan kaki keluar dari kampus untuk guna khidmat bas panorama.

8. Rumah sewa
Untuk kawasan perumahan kebanyakan di kawasan Merlimau berbanding di kawasan Jasin, untuk dapatkan kemudahan rumah sewa, pelajar kena cari dengan segera sebab bukan pelajar uitm sahaja yang ada tapi pelajar politeknik Merlimau juga ada menyewa di kawasan Merlimau. Demand untuk rumah sewa sekarang dh meningkat, so kena berhati-hati dengan penyewa yang suka ambil kesempatan. Ada juga rumah kedai yang dijadikan asrama untuk pelajar. Better sewa rumah dekat kawasan Merlimau berbanding di Jasin sebab Jasin lagi jauh dari Merlimau. Trust me beb!

9. Pusat Kesihatan
Didalam kampus juga ada disediakan pusat kesihatan al-Zahrawi, ada juga klinik kesihatan kerajaan dan klinik swasta yang terletak di kawasan pekan Merlimau.

10. KFC, Pizza Hut Delivery
Kalau ada yang mengidam nak makan kfc atau pizza hut, ada franchise di kawasan Merlimau. Buat masa ini, memang franchise itu sahaja yang ada, mungkin lepas ni ada mcd pulak. Doa banyak ye kawan2. (: Ad jugak restoran mamak 24jam di Merlimau.

11. Perpustakaan UiTM, Perpustakaan awam
Of course la uitm ada perpustakaan sendiri, buat masa ini memang tak banyak buku lagi tapi pelajar boleh masuk, lepak-lepak, buat discussion group, baca surat khabar. Ada perpustakaan awam terletak di Merlimau berhadapan dengan SK Merlimau 2.

12. Dobi
Untuk pelajar yang malas nak basuh baju sendiri, ada dobi 24jam terletak di Merlimau berhadapan Politeknik Merlimau.

13. Stesen Minyak
Sila tarik nafas dalam-dalam, fuhhhhh~ untuk pelajar yang bawa kenderaan, hanya 2 stesen minyak iaitu bhp dan petronas di pekan Merlimau..Kalau nak pergi ke kelas tu, better isi minyak dulu sebelum pergi. Sebab sepanjang perjalanan dari Merlimau ke kampus hanya dikelilingi ladang kelapa sawit sahaja. Begitu juga di kawasan jasin.

UPDATE UPDATE UPDATE

14. Mesin ATM

Kemudahan mesin ATM kini terdapat di medan selera kolej kediaman, insha Allah 2 lagi mesin ATM akan disediakan dalam masa terdekat

15. PERKHIDMATAN BAS MAYANG SARI EXPRESS




>>>>>>>   Panorama UiTM Jasin, Melaka <<<<<<<

>>>>>>>  Peta ke UiTM Jasin, Melaka  <<<<<<<

5/4/14

Dear my No.1 bestie,happy birthday to you


Tanggal 3/4/1991 didalam berkat bulan Ramadhan, maka lahirlah seorang bayi lelaki yang bernama Muhamad Nur Amarul b. Samsudin. Mungkin dah terlalu lambat untuk aku ucapkan selamat hari jadi kepada satu-satunya kawan aku yang paling rapat. Happy belated birthday to you. Semoga apa yang diimpikan semuanya tercapai, cepat dipertemukan jodoh, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, sihat tubuh badan, dipermudahkan segala urusan.

Reunion DCS 2009 di Pengkalan Balak, Melaka +  celebrate Amarul's birthday suprise party.

Terima kasih sbb sudi jadi kawan, sahabat untuk aku selama 5 tahun lebih kita dh berkenalan. Bukan senang untuk kita berpisah begitu sahaja, susah senang suka duka kita sentiasa bersama. Semoga persahabatan kita tak terputus, semoga kita akan saling faham memahami dengan pegangan masing-masing. Semoga kita tak akan bermusuhan jika ada sengketa antara kita berdua. 

Budi baik kau memang tak dapat aku balas dengan wang ringgit. Terima kasih sebab sanggup tunggu aku habiskan diploma walaupun supposely kau dh graduate lebih awal dari aku. Terima kasih sebab memahami karenah aku yang selalu demand, moody tak tentu pasal. Kau tak pernah lari daripada aku tapi kau sama-sama tolong selesaikan masalah aku.

Sampai sekarang aku masih mengharapkan pertolongan kau, aku takut untuk berdiri seorang diri. Aku tak tahu macam mana aku nak tempuhi masa depan jika kita dah ada haluan masing-masing.

Maafkan aku yang telah banyak menyusahkan kau dari diploma hingga ke ijazah..Tiada sahabat lain yang boleh diganti dengan kau..Kau adalah sahabat dunia akhirat aku. Sejujurnya jika di syurga dijanjikan dengan bidadari, aku mahukan kau sebagai penggantinya untuk menjadi teman sejati aku. amiin ya rabbal alamin.

5/3/14

what the fish!





Ya ALLAH,
seriously nak update blog, tapi tak ada idea lah nk cerita apa.
Idea please come to papa~! (:

3/11/14

UiTM Jasin, Melaka


Selamat pagi! semester lepas aku adalah pelajar transit di UiTM Shah Alam dan untuk semester 4 yang baru 2 minggu bermula, officially telah menjadi pelajar UiTM Jasin, Melaka telah beroperasi pada tahun ini. Alhamdulillah, berpindah juga akhirnya, memang excited tapi kadang-kadang ada juga merungut sebab kampus baru, semua peralatan dan perkakasan tak sempurna lagi..so banyakkan bersabar jek la wahai kawan-kawan ku yang senasib dgn ku ini.. >.<

Malas nak berceloteh, just tengok jek la gambar dibawah. Ada banyak blok lagi yg tak ada dalam senarai gambar dibawah seperti blok pentadbiran, blok fakulti, blok persatuan pelajar, cafe, medan selera kolej dan taska..


Pusat Kesihatan Al-Zahrawi

Kolej Tun Sri Gemala (Asrama Perempuan)

Kolej Tun Sri Lanang (Asrama Lelaki)

Pusat Islam


Blok Kuliah
Perpustakaan

ini adalah page Bahagian Hal Ehwal Pelajar UiTM Melaka Kampus Jasin


2/22/14

oh yeah! and I'm officially graduated.

okay. ini kisah lama. Disebabkan dah berkurun tak buka blog dan ada post yang dalam draft. So, aku nak publish kan jugak. Alhamdulillah, akhirnya aku dapat jugak mengenggam diploma yang memakan masa sangat panjang tapi at the end berbaloi juga.

Tak sangka dapat juga habiskan diploma dan banyak kali aku give up, selalu fikir aku tak boleh bawa course ini tapi alhamdulillah aku ada kawan sejati, sahabat dunia akhirat aku yang tak putus asa untuk beri nasihat dan push aku untuk teruskan pengajian ini.


Sahabat dunia akhirat aku disebelah kanan, Muhamad Nur Amarul B Samsudin

terima kasih banyak-banyak sebab sanggup tunggu aku habiskan juga diploma walaupun sepatutnya dia boleh habis awal dari aku. T_T


terima kasih kepada mak abah, adik dan pakcik yang sanggup datang untuk celebrate bersama dengan aku. Memang tak sangka diorang sanggup gerak pagi dari Muar ke Shah Alam. Terkejut jugak bila dpt call masa subuh, ckp dh sampai Shah Alam. Padahal aku tak bangun tidur lagi masa tu. :)


Diploma Sains Komputer, akhirnya dapat aku genggam walaupun banyak kenangan pahit dan manis aku tempuhi bersama keluarga, pensyarah dan kawan-kawan. 

Terima kasih