Posts

Showing posts from March, 2011

SATU PENGHORMATAN BUAT SYAHIDAH HIJAB, DAN TUDUNGNYA YANG MENYEBABKANNYA TERBUNUH

Image
Assalamualaikum. Hye kawankawan. Mcm mana dengan mood pagi hari nih? Tiap kali bangun kena la rasa happy. Biasakan bangun pagi terus senyum, insyallah 1 hari tuh nanti mood ok jek. Hohoho, hari nih bukan nak cakap pasal mood tapi nak kongsi cerita la kan tentang seseorang nih. Korang mesti tertanya apa benda la tajuk entri yang aku tulis nih kan? Cerita nih semua tentang wanita bernama Marwa El-Sherbini. Kenal x siapa wanita mulia nih? Semalam aku ad terjumpa plak 1 blog menceritakan kisah beliau.
Terjemahan bebas daripada teks asal berbahasa Inggeris, Honouring the Hijab martyr, and the Veil that got her Killed daripada Foward Magazine edisi September 2009 terbitan MMP Communications Sdn. Bhd, Kuala Lumpur, halaman 48 – 51. Untuk mendapatkan maklumat dan cerita yang lebih lanjut, boleh dapatkan majalah Foward di pasaran (sebuah majalah yang bagus untuk Muslim-pent.)

Diterjemahkan oleh Muhammad Nur Adzim Amran.

MENGHORMATI SYAHIDAH HIJAB, DAN TUDUNGNYA YANG MENYEBABKANNYA TERBUNUH Oleh…

Final exam dh dekat da..

Image
Assalamualaikum.
Good morning u allz! Setiap hari selasa pagi aku memang x ad kelas. So, alhamdulillah boleh la aku nak update blog aku nih yg dh x berapa nak hidup nih..Buat masa sekarang nih selalu busy. Almaklum la kan, final pun dh semakin dekat. Urmmm, rasanya 20/4 aku dh start final rasanya.


Takut jugak bila ingat final nih. Awalawal sem dulu x takut plak. Relax jek bila dengar pasal final. Sekarang nih dh x ad masa nak relax dah. Memang busy jek. Syllabus study aku pun x khatam lagi. Lagi 3 minggu jek nak menjelang final. Jadual exam pun dh dikeluarkan oleh pihak HEA..Sem nih study week x ad lah mcm sem lepaslepas, dapat balik kampung sebb study week dapat 1minggu. Sekarang no more no more~, dapat 4 hari jek. Week~ Kalu 4 hari tuh, dapat lah habis kan 2 subject jek. Memang x cukup la nak habis kan 6 subject dlm masa 4 hari. Itu bukan aku tau. Tapi kebiasaannya, memang mcm begitu sbb ramai student suka study lastlast minute. Kadangkadang boleh tension sebab dalam masa nak study t…

Saja Saja

Image
Assalamualaikum,  Hye kawankawan, dh lama aku x update blog nih. Nih aku saja jek nak post gambar aku nih. Buat masa nih x ad ilham lagi nak post apa. Aku saja jek nak letak pic nih, bukan nak cari publisiti murahan tau. Huhuhu



Lapar la plak petangpetang nih.

Assalamualaikum.
Hye kawankawan, hari nih aku rasa kurang fokus la dalam kelas. Ceh! selama nih fokus ke?? hahaha
Ya lah, bila waktu petang kan, memang la rasa lapar jek. padahal tengah hari dah makan. Memang lumrahkan. aku nih jenis cepat lapar. Sabar jek lah. Sekarang nih dah kena berjimat cermat sebab duit poket aku sekarang dah kering. Nak x nak terpaksa la ikat perut tapi tiap kali  aku nak ikat perut. Ada la plak mamat nih nak tolong aku belikan makanan. Memang baik la budak nih. Boleh dia paksa aku makan. Terima kasih la sebab tolong aku. Memang aku banyak hutang ko. Bila aku ad duit nanti, aku langsaikan semua hutang aku pada ko eh. Nanti ingatkan aku tau. Huhuhuhu.

Malaysia pun ad popular porn actors.

Image
Assalamualaikum.
Hye semua. Hari nih aku nak share la something. tak tahu la benda nih bermanfaat atau tidak. Ikut opinion masingmasing la nk ckp apa kan. Sambung la cerita semalam kan masa aku curikcurik online dalam kelas java. Aku pun search la pasal pornography tuh. Jgn fikir bukanbukan ok. I nih suci lagi tau!! Huhuhuhu Aku search la pornography by region dkt wikipedia. Dalam wiki tuh nak bagitahu la pada kita kan tentang certain negara yang legal kan pornography dan ad jugak negara yang illegalkan benda ala tuh. Aku x nak la ckp pasal negara lain tapi nak ckp pasal Malaysia, tanah airku. Dekat Malaysia tuh memang la mengharamkan penjualan sebarang yang secara langsung atau tidak langsung yg berkaitan dengan pornography tuh. Memang bagus la negara Malaysia buat macam tuh. Bila aku tengok info tentang Malaysia tuh ad jugak dia letak popular website dengan best mong the best porn actors. Terkejut jugak aku bila ad jugak actors dkt Malaysia nih. Tak pernah pun dengar nama BELIAU sej…

Wa tabik sama lu!

Image
Assalamualaikum.
Masa kelas java tadi, aku online curikcurik la sekejap sementara nak tunggu lecturer menaip dekat depan tuh. Aku tergerak hati plak nak search negara China.

Keluar la macam2 tentang negara China tuh. Aku ad la terbaca satu artikel yang mengenai pornography di China. Ruparupanya Negara China telah banned banyak website pornography. Memang bagus la diorang buat macam tuh sebab pornography nih memang tak bagus sama sekali untuk semua lapisan umur. Banyak negative impact yang kita tak nampak dengan jelas sebab tuh lagilagi remaja sekarang nih bukan main syok lagi tengok porno nih siap boleh kongsikongsi lagi. Almaklum la, sharing is caring..
Sepatutnya negara Islam kena ambil contoh seperti Negara China nih sebab dia sudah ambil langkah berjagajaga untuk menjaga rakyat dia lebihlebih lagi remaja diorang kerana mereka yang akan menjadi pemimpin masa hadapan. Malaysia tak ad pun nak banned pornography website nih. Dekat sini aku ad link kan artikel yang aku baca tentang porn…

Sabar je lah..

Assalamualaikum
Hye gedik gurls and lonely boys! Apa khabar semua? harap sihat ya semua.
Sejak akhirakhir nih, assignment dah semakin banyak kena buat. Presentation dh dapat task.
Memang busy la nak dikatakan sebab final exam pun dh nak dekat. Lebih kurang 4 minggu jek lagi. Group project pun x dapat lagi. Memang tension kalu difikirkan sebab makin hujung sem, makin banyak lah kerja nak dibuat. Lecturer pun buat dek jek. Senyap langsung tentang project. Tapi x pe, sabar jek lah. Habiskan satu persatu assignment yang dh melambak nih..Dah siap nanti, mungkin project tuh akan dapat..Haraharap semua kerja aku dapat jalankan dengan lancar. Amin..

Become Photographer??

Image
Assalamualaikum..Hye kawankawan, Ini ad aku nak tunjuk kan korang hasil kerja aku jika dh mula minat dengan photography nih..Boleh tahan la gambarnya kalu guna kamera yang sesuai. Terima kasih kepada Mr Mayu kerana sudi memberi pinjam dan tunjuk ajar kepada aku tentang photographer nih.  Kamera : Nikon D3000 Lokasi : Pengkalan Raja,Pontian



Happy Birthday Abah and Busu!!

Image
Assalamualaikum. hye kawankawan. Buat apa tuh? Tgk baca blog eh..Hahahaha. Memang la tgh baca blog.. Bengong!! Ok lah..Hari nih 10hb 3 2011 merupakan hari jadi orang yang aku sayang. Agak2 siapa ek?? Cuba tgk title post aku nih. Huhuhu mesti lah bapak aku, Mohamad Nor B Hassan dgn makcik kepoh  aku, Sa'diah Othman..Hahahaha. Kebetulan la plak birthday diorang sama. Memang senang la nak celebrate samasama. Untung la diorang dpt celebrate samasama dkt rumah tuh. Aku sorangsorang jek dkt sini. Adik aku just send gambar kek jek. Telan air liur jek la aku nih..Hahahaaha. Tadi mak aku dah call pagi2 buta. Aku x sedar langsung yang hp berbunyi. Mak aku suka kalu free call nih. Dapat la dia call semua orang, bergosip2 dgn jiran sebelah pakai hp..Hahahaha. Bapak aku bukan minat sangat nak call2 orang nih. Apaapa pun, selamat hari jadi diucapkan kepada bapak dan busu. Semoga panjang umur, sihat tubuh badan dan dimurahkan rezeki disamping keluarga tercinta.

Sepupu Baru.

Image
Assalamualaikum,
hye boboy and gugurls! Aku rasa seronok plak sejak semalam sampai tersengih sorangsorang. Semalam aku dapt mesej selepas balik dari test java. Adik aku send mesej, nak bgtahu berita gembira kita akan dapat sepupu baru. mcm gitu la mesej bagi dkt aku. Aku pun terkejut jugak siapa plak yang ngandung nih? Aku ingat akak sedara aku yang baru kahwin tuh, tapi dia ckp sepupu. Fikir la siapa agak nya. Nasib baik la dpt sepupu baru. Kalu dapat adik baru!! Hahahaha, pening dibuatnya..Ruparupanya, makcik aku "mak njang" mengandung. Alhamdulillah, murah rezeki makcik dgn pakcik aku. Akhirnya dapat jugak zuriat yang dinanti selama ini. Tahniah diucapkan kepada mak njang dan pak njang. Semoga selamat sejahtera. Amin.


PakGuard jalanjalan cari pasal

Image
Assalamualaikum
Hye kawankawan, apa khabar korang semua? Harap sihat ya semua.
Hari Isnin merupakan hari yang paling aku malas nak pergi ke kelas. Nak tahu kenapa? sebab aku x suka la nak pakai formal nih sangat. Ishh, aku paling x suka nak tuck-in baju nih. Oh tidak! memang aku terpaksa kena pakai formal sbb aku ad kelas pagi hingga la ke petang. Nak x nak, terpaksa la pakai jugak formal kan. Memang cari nahas la kalu selambak dek jek masuk kelas pakai t-shirt biasa jek. Confirm kena halau dengan lecturer. Nak cerita la kan, pagi td mcm biasa la. Aku terpaksa pakai formal, mmg menyampah gila. Aku pakai mcm biasa cuma aku mmg x pakai tie. just simpan jek dalam beg. Kad matrik lagi la, aku mmg selit jek dkt tepi beg aku nih. Sambil aku dengan Hatta jalan lenggang kangkung dkt LT nak menuju ke Blok U. TibaTiba aku nampak PakGuard tgh berdiri sambil tengok sahsiah pakaian budak2 nih. Aku menyorok la kejap nak lari drpd dia. Aku terus pakai tie dan kad matrik dkt tepi kaki lima tuh. Semua…

Saranghae

kita sudah lama kenal selalu bersama kemana saja kalu bergaduh  siap makimaki, pukulpukul tapi kita baik semula tak sampai hati nak tinggalkan awk sorangsorang awk selalu tolong saya selalu temankan saya kalu saya minta tolong awk mesti berusaha nak tolong kalu kita berjauhan  walaupun 1 hari rindu tetap datang jugak saya rasa gembira bila bersama dengan awk saya sayang awk

Cirit Birit dan Ulser datang cari saya!

Image
Assalamualaikum.. hye kawankawan! Sorry la dh lama x buka blog sengal nih..baru hari nih nak update. Sejak akhirakhir nih, aku busy la dgn assignment, quiz, test dan macammacam lagi lagi aktiviti wajib  kena aku involve yang ad dkt kampus nih. Nak cerita la nih kan..last week aku balik kampung dgn BFF aku, macam biasalah dgn excited lagi nak packing baju, bwk buku la kononnya nak study!! hahahaha..Tapi mmg sumpah doe, mmg susah la nak study dkt rumah. Banyak halangan nak buat benda baik tuh. Macammacam benda yang datang time kita nak study. Aku pun x kisah sangat la kalu x study 2 hari nih..Balik kolej boleh sambung balik study-nya..Biasalah kalu balik kampung, aku mmg banyak cerita nak digosipkan dengan mak aku dan adikadik aku..Diorang mmg dh tahu, kalu aku balik. mesti ad cerita.Hahaha..Alamak, lari topic la plak, nak diceritakan, aku kena sakit perut hari tuh.       Memang teruk jugak la sakit nya..asyikasyik keluar masuk tandas jek. Confirm la aku kena cirit dan teeer…