Pages

3/31/11

SATU PENGHORMATAN BUAT SYAHIDAH HIJAB, DAN TUDUNGNYA YANG MENYEBABKANNYA TERBUNUH

Assalamualaikum.
Hye kawankawan. Mcm mana dengan mood pagi hari nih? Tiap kali bangun kena la rasa happy. Biasakan bangun pagi terus senyum, insyallah 1 hari tuh nanti mood ok jek. Hohoho, hari nih bukan nak cakap pasal mood tapi nak kongsi cerita la kan tentang seseorang nih. Korang mesti tertanya apa benda la tajuk entri yang aku tulis nih kan? Cerita nih semua tentang wanita bernama Marwa El-Sherbini. Kenal x siapa wanita mulia nih? Semalam aku ad terjumpa plak 1 blog menceritakan kisah beliau.

Terjemahan bebas daripada teks asal berbahasa Inggeris, Honouring the Hijab martyr, and the Veil that got her Killed daripada Foward Magazine edisi September 2009 terbitan MMP Communications Sdn. Bhd, Kuala Lumpur, halaman 48 – 51. Untuk mendapatkan maklumat dan cerita yang lebih lanjut, boleh dapatkan majalah Foward di pasaran (sebuah majalah yang bagus untuk Muslim-pent.)

Diterjemahkan oleh Muhammad Nur Adzim Amran.

MENGHORMATI SYAHIDAH HIJAB, DAN TUDUNGNYA YANG MENYEBABKANNYA TERBUNUH
Oleh Maria Zain

Dia ialah seorang anak perempuan, seorang isteri, seorang ibu, seorang pekerja, berbangsa Mesir, beragama Islam dan berhijab. Tiga ciri yang terakhir ini membawa masalah kepadanya dan menyebabkan kematiannya sebagai seorang syahidah berhijab. Beliau meninggal di dalam kamar mahkamah di Jerman. Masalah bagi dunia secara keseluruhan. “Beliau merupakan saudara kita dalam Islam dan beliau berasal dari Mesir, sama seperti suami saya,” kata Inna Ghaleb, seorang saudara baru warga Jerman keturunan Rusia. Beliau menerima berita itu dengan sedih. “Saya menangis beberapa hari,” ucap ibu kepada seorang anak perempuan yang masih kecil itu.
          Hijab selalu menjadi kontroversi di Eropah. Satu larangan iconic telah berlaku beberapa tahun yang lalu di Perancis, dimana perempuan Muslim yang memakai penutup kepala (tudung) dilarang memasuki sekolah kerajaan. Kecenderungan itu tersebar ke beberapa buah negara lain, seperti Holand dan Jerman – sesetengahnya lebih agresif daripada yang lain – menyebabkan Muslim berada dalam keadaan tertekan yang berterusan untuk mematuhi kod etika berpakaian seperti yang digariskan oleh al-Quran semasa berada di negara-negara minoriti Muslim.

credit to Google



Tetapi Pembunuhan Marwa Sherbini Adalah Kemuncak Semua Itu
“Bila saya selidiki, ramai kawan saya mengenalinya secara peribadi!” ucap Inna, “Itu adalah kematian yang tragik.” Untuk lebih memburukkan keadaan, pembunuh Marwa juga warga Jerman yang berasal dari Russia.
          Permusuhan bermula pada 2008 apabila seorang lelaki bernama Alex W telah menghina Marwa di taman permainan di suatu kejiranan dengan memanggilnya sebagai pengganas kerana penampilannya yang Islamik. Marwa telah mendakwanya dan ia didapati bersalah dan didenda dengan denda yang sangat tidak munasabah – sangat tidak munasabah bila dibandingkan dengan jenayah keji yang dilakukan kemudiannya. Pada 1 Julai 2009, Marwa telah dibunuh semasa semasa perbicaraan Alex, oleh Alex itu sendiri.
          “Saya percaya apa yang berlaku kepada Marwa sangat mengerikan dan kami semua di Mesir sangat berdukacita,” kata Iman El-Haddad, seorang wanita Muslim dari Mesir. “Sudah tentu terdapat kecuaian di mahkamah, tetapi jenayah itu terjadi sangat luar biasa. Pemakai hijab ada di seluruh negara Barat, dan banyak tempat yang terdapat perempuan Muslim dalam jumlah yang ramai. Memang telah ditakdirkan untuk beliau menerima nasib yang mengerikan seperti itu.” Beliau sangat tenang meskipun berlaku ledakan di negara asalnya (dan negara asal Marwa juga).
          Tetapi ibu Marwa berpendirian sebaliknya. Beliau telah dipetik sebagai berkata bahawa Marwa telah membayar dengan harga tertinggi untuk menjadi seorang Muslimah yang beriman yang mengenakan hijab seperti yang diwajibkan.
          Tetapi pembunuhan kejam ini menampakkan sikap perkauman yang terpaksa dihadapi oleh Muslim yang tinggal di Eropah. Walaupun kemarahan terhadap pegawai bahkan mungkin terhadap kakitangan dewan mahkamah yang begitu cuai, bila keselamatan diambil kira ada asasnya, kesedihan Muslim terhadap sikap perkauman yang streotaip ini menimbulkan ketengangan di Eropah.
          “Ia adalah jelas bahawa sesetengah orang tidak suka kita berada di sini,” kata Inna, bercakap tentang Jerman, “Tetapi Marwa Sherbini boleh mengadu kepada mahkamah tentang penghinaan yang dilakukan oleh pembunuhnya, dan satu perbicaraan yang adil akan diadakan.”
          Beliau menyambung lagi: “Ini tidak akan berlaku di Mesir. Jika seorang rakyat Mesir menghina seorang rakyat Sudan contohnya, ia hanya akan diabaikan. Saya dan keluarga pernah tinggal di Ireland dan Jerman, dan daripada pengalaman saya, saya boleh katakan bahawa, perkara itu bergantung kepada siapakah orang Eropah yang kita berurusan. Jika mereka berpelajaran dan orang yang berbudaya, mereka menghormati kita, menghargai semua hasil kerja yang kita lakukan ataupun usaha kita mempelajari bahasa negara tersebut, sebagai contohnya. Jika kita menghormati mereka, mereka akan menghormati kita.”
          Malangnya, kes Marwa berakhir secara tragik. Beliau yang mengandung tiga bulan, ditikam sebanyak 18 kali oleh lelaki yang menggelarnya seorang pengganas, dan meninggal di ruang mahkamah semasa menunggu kesnya (lelaki) diputuskan. Suaminya pula yang menerpa untuk membantunya ditembak oleh pengawal keselamatan yang salah sangka (menyangka suaminya adalah penyerang). Suaminya juga ditikam dan masih dirawat di hospital. Marwa meninggalkan seorang anak lelaki berumur 4 tahun.
          “Adalah suatu perkara yang pelik bagaimana mangsa sempat ditikam sebanyak 18 kali di dalam kamar mahkamah yang penuh dengan manusia,” kata Tasmiya Ahmed, Muslimah Jerman yang berasal dari Turki. “Ia perlu mengambil masa yang lama dan usaha yang terancang untuk membunuh seseorang menggunakan pisau. Bukan seperti dia menembaknya sekali dan kematian berlaku serta merta.”
          “Saya ingin menyalahkan pembunuh 100%,” beliau memberi komen, “Jelas bahawa dia sudah merancang pembunuhan tersebut, dan dia memang sudah mempunyai niat buruk terhadap Marwa bahkan sebelum serangan lagi. Tetapi bagaimana dia boleh menyelinapkan sebilah pisau ke dalam kamar mahkamah? Dan kenapa reaksi daripada pengawal keselamatan sangat lambat?” Tasmiya percaya bahawa pegawai mahkamah sama-sama bertanggungjawab ke atas kematiannya.
          Beliau tidak bersendirian. Ramai Muslim yang tidak mahu menganggap serangan ini sebagai satu ‘kemalangan’. Kemalangan tidak hanya berlaku begitu sahaja dan berakhir dengan kematian yang menyanyat hati. Pembunuhan menggunakan pisau biasanya berjaya pada waktu tengah malam, tempat sunyi, dan berkemungkinan besar di dalam bilik kalis bunyi.
          “Saya berpendapat jika perkara itu terjadi kepada salah seorang Yahudi, pasti lebih ramai orang akan mengambil serius tentang perkara tersebut kerana sejarah Yahudi di Jerman. Begitu juga kerana orang Yahudi akan mengangkat senjata, pemberitaan dan percetakan mereka lebih lantang (dan besar pengaruhnya),” beliau menambah.
          Fatima juga berharap begitu. “Semoga Allah memberi kesabaran kepada keluarganya. Insha Allah, selepas mendengar berita kematiannya, atau mungkin boleh saya sebut kesyahidannya, lebih ramai para perempuan Muslim yang memakai hijab dan mereka akan lebih bertekad untuk tidak membuka hijab. Tiada seorangpun yang mengaharapkan perkara ini berlaku kepada isteri, kakak atau ibu mereka, tetapi pastinya beliau telah berada di tempat yang lebih baik, insha Allah. Semoga Allah melindungi anak dan suaminya dan mengumpulkan mereka semua bersama-sama di dalam syurga.” [F]
Al-Fatihah untuk beliau

Persoalannya, mengapa kita di Malaysia masih tidak menutup aurat dan tidak memakai tudung dengan sempurna? Semoga kita semua mampu mengambil pelajaran daripada kisah ini…daripada sudut mana sekalipun.

3/29/11

Final exam dh dekat da..

Assalamualaikum.
Good morning u allz! Setiap hari selasa pagi aku memang x ad kelas. So, alhamdulillah boleh la aku nak update blog aku nih yg dh x berapa nak hidup nih..Buat masa sekarang nih selalu busy. Almaklum la kan, final pun dh semakin dekat. Urmmm, rasanya 20/4 aku dh start final rasanya.

Credit to Google

Takut jugak bila ingat final nih. Awalawal sem dulu x takut plak. Relax jek bila dengar pasal final. Sekarang nih dh x ad masa nak relax dah. Memang busy jek. Syllabus study aku pun x khatam lagi. Lagi 3 minggu jek nak menjelang final. Jadual exam pun dh dikeluarkan oleh pihak HEA..Sem nih study week x ad lah mcm sem lepaslepas, dapat balik kampung sebb study week dapat 1minggu. Sekarang no more no more~, dapat 4 hari jek. Week~ Kalu 4 hari tuh, dapat lah habis kan 2 subject jek. Memang x cukup la nak habis kan 6 subject dlm masa 4 hari. Itu bukan aku tau. Tapi kebiasaannya, memang mcm begitu sbb ramai student suka study lastlast minute. Kadangkadang boleh tension sebab dalam masa nak study tuh, ramai yang x boleh fokus sebab ad benda lain jugak yang nak dibuat. Tak kan la nak duduk mengadap meja study 24 jam kan. Memang bengkak la muka siapasiapa kalu ad yang buat macam tuh. Daripada sekarang la korang kena study awalawal supaya tak menyusahkan diri sendiri. Lagi satu, kalu waktuwaktu nak final nih jangan terkejut la kalu ad dengar perempuan mengilai jerit nama suami ke, ad nampak perempuan nak terjun bangunan ke.

Credit to Google

Jangan risau perempuan tuh mesti orang bukan hantu sebab bila time nak final jek. Orang perempuan memang famous dengan histeria nih. Aku pun tak tahu la kenapa. Ingat lagi bila zaman sekolah dulu, masa tuh duduk asrama. Tengah prep dkt dewan aspura, tibatiba nampak plak 2 3 budak perempuan  main kejarkejar malammalam buta. Ingat kan saja saja jek, ruparupanya nak kejar perempuang yang kena histeria. Aku tengok lelaki relax jek study. X ad pun nk histeria nih. Sebenarnya, bukan histeria tuh yang cari kita tapi kita yang yang cari benda tuh. Eh. Bukan kita ok. Orang perempuan nih ha. Banyak la caracara nak hindari histeria nih. Antaranya jangan lah rajin sangat tinggalkan solat dan janganlah suka sangat buat benda lagha* nih. *sia-sia. Ok lah. Sampai sini dulu. Kalu ad masa nanti aku akan update cara nak ubati histeria nih. Insyallah. ByeBye.

3/23/11

Saja Saja


Assalamualaikum, 
Hye kawankawan, dh lama aku x update blog nih. Nih aku saja jek nak post gambar aku nih. Buat masa nih x ad ilham lagi nak post apa. Aku saja jek nak letak pic nih, bukan nak cari publisiti murahan tau. Huhuhu

Agak agak ad macam director x?
Tengok apa tuh?

Sama sama berfikir utk menyelesaikan masalah ya. =P

masingmasing control macho.

Tengah kira berapa banyak petak simen tuh

3/21/11

Lapar la plak petangpetang nih.

Assalamualaikum.
Hye kawankawan, hari nih aku rasa kurang fokus la dalam kelas. Ceh! selama nih fokus ke?? hahaha
Ya lah, bila waktu petang kan, memang la rasa lapar jek. padahal tengah hari dah makan. Memang lumrahkan. aku nih jenis cepat lapar. Sabar jek lah. Sekarang nih dah kena berjimat cermat sebab duit poket aku sekarang dah kering. Nak x nak terpaksa la ikat perut tapi tiap kali  aku nak ikat perut. Ada la plak mamat nih nak tolong aku belikan makanan. Memang baik la budak nih. Boleh dia paksa aku makan. Terima kasih la sebab tolong aku. Memang aku banyak hutang ko. Bila aku ad duit nanti, aku langsaikan semua hutang aku pada ko eh. Nanti ingatkan aku tau. Huhuhuhu.

3/18/11

Malaysia pun ad popular porn actors.

Assalamualaikum.
Hye semua. Hari nih aku nak share la something. tak tahu la benda nih bermanfaat atau tidak. Ikut opinion masingmasing la nk ckp apa kan. Sambung la cerita semalam kan masa aku curikcurik online dalam kelas java. Aku pun search la pasal pornography tuh. Jgn fikir bukanbukan ok. I nih suci lagi tau!! Huhuhuhu Aku search la pornography by region dkt wikipedia. Dalam wiki tuh nak bagitahu la pada kita kan tentang certain negara yang legal kan pornography dan ad jugak negara yang illegalkan benda ala tuh. Aku x nak la ckp pasal negara lain tapi nak ckp pasal Malaysia, tanah airku. Dekat Malaysia tuh memang la mengharamkan penjualan sebarang yang secara langsung atau tidak langsung yg berkaitan dengan pornography tuh. Memang bagus la negara Malaysia buat macam tuh. Bila aku tengok info tentang Malaysia tuh ad jugak dia letak popular website dengan best mong the best porn actors. Terkejut jugak aku bila ad jugak actors dkt Malaysia nih. Tak pernah pun dengar nama BELIAU sejak aku hidup 20 tahun nih. Yang aku tahu Maria Ozawa ad lah. Itu pun negara Jepun kot. Nak ketawa pun ad jugak bila baca wiki nih. Aku baca tentang negara lain pun x ad la nak list kan best website dengan popular porn actors. Apaapa pun, ini just untuk kongsi maklumat yang mungkin kurang berfaedah. Lepas nih. korang jangan gatal tangan nak search website dgn porn actors Malaysia nih eh. Pakcik cubit nanti baru tahu!!

3/17/11

Wa tabik sama lu!

Assalamualaikum.
Masa kelas java tadi, aku online curikcurik la sekejap sementara nak tunggu lecturer menaip dekat depan tuh. Aku tergerak hati plak nak search negara China.

Keluar la macam2 tentang negara China tuh. Aku ad la terbaca satu artikel yang mengenai pornography di China. Ruparupanya Negara China telah banned banyak website pornography. Memang bagus la diorang buat macam tuh sebab pornography nih memang tak bagus sama sekali untuk semua lapisan umur. Banyak negative impact yang kita tak nampak dengan jelas sebab tuh lagilagi remaja sekarang nih bukan main syok lagi tengok porno nih siap boleh kongsikongsi lagi. Almaklum la, sharing is caring..
Sepatutnya negara Islam kena ambil contoh seperti Negara China nih sebab dia sudah ambil langkah berjagajaga untuk menjaga rakyat dia lebihlebih lagi remaja diorang kerana mereka yang akan menjadi pemimpin masa hadapan. Malaysia tak ad pun nak banned pornography website nih. Dekat sini aku ad link kan artikel yang aku baca tentang pornography di China.

Sabar je lah..

Assalamualaikum
Hye gedik gurls and lonely boys! Apa khabar semua? harap sihat ya semua.
Sejak akhirakhir nih, assignment dah semakin banyak kena buat. Presentation dh dapat task.
Memang busy la nak dikatakan sebab final exam pun dh nak dekat. Lebih kurang 4 minggu jek lagi. Group project pun x dapat lagi. Memang tension kalu difikirkan sebab makin hujung sem, makin banyak lah kerja nak dibuat. Lecturer pun buat dek jek. Senyap langsung tentang project. Tapi x pe, sabar jek lah. Habiskan satu persatu assignment yang dh melambak nih..Dah siap nanti, mungkin project tuh akan dapat..Haraharap semua kerja aku dapat jalankan dengan lancar. Amin..

3/14/11

Become Photographer??

Assalamualaikum..Hye kawankawan, Ini ad aku nak tunjuk kan korang hasil kerja aku jika dh mula minat dengan photography nih..Boleh tahan la gambarnya kalu guna kamera yang sesuai. Terima kasih kepada Mr Mayu kerana sudi memberi pinjam dan tunjuk ajar kepada aku tentang photographer nih. 
Kamera : Nikon D3000
Lokasi : Pengkalan Raja,Pontian




3/10/11

Happy Birthday Abah and Busu!!


Assalamualaikum.
hye kawankawan. Buat apa tuh? Tgk baca blog eh..Hahahaha. Memang la tgh baca blog.. Bengong!!
Ok lah..Hari nih 10hb 3 2011 merupakan hari jadi orang yang aku sayang. Agak2 siapa ek?? Cuba tgk title post aku nih. Huhuhu mesti lah bapak aku, Mohamad Nor B Hassan dgn makcik kepoh  aku, Sa'diah Othman..Hahahaha. Kebetulan la plak birthday diorang sama. Memang senang la nak celebrate samasama. Untung la diorang dpt celebrate samasama dkt rumah tuh. Aku sorangsorang jek dkt sini. Adik aku just send gambar kek jek. Telan air liur jek la aku nih..Hahahaaha. Tadi mak aku dah call pagi2 buta. Aku x sedar langsung yang hp berbunyi. Mak aku suka kalu free call nih. Dapat la dia call semua orang, bergosip2 dgn jiran sebelah pakai hp..Hahahaha. Bapak aku bukan minat sangat nak call2 orang nih. Apaapa pun, selamat hari jadi diucapkan kepada bapak dan busu. Semoga panjang umur, sihat tubuh badan dan dimurahkan rezeki disamping keluarga tercinta.
Kek untuk bapak aku. NyumNyum
Kek untuk makcik aku. Sedapnya!!

3/8/11

Sepupu Baru.

Assalamualaikum,
hye boboy and gugurls! Aku rasa seronok plak sejak semalam sampai tersengih sorangsorang. Semalam aku dapt mesej selepas balik dari test java. Adik aku send mesej, nak bgtahu berita gembira kita akan dapat sepupu baru. mcm gitu la mesej bagi dkt aku. Aku pun terkejut jugak siapa plak yang ngandung nih?
Aku ingat akak sedara aku yang baru kahwin tuh, tapi dia ckp sepupu. Fikir la siapa agak nya. Nasib baik la dpt sepupu baru. Kalu dapat adik baru!! Hahahaha, pening dibuatnya..Ruparupanya, makcik aku "mak njang" mengandung. Alhamdulillah, murah rezeki makcik dgn pakcik aku. Akhirnya dapat jugak zuriat yang dinanti selama ini. Tahniah diucapkan kepada mak njang dan pak njang. Semoga selamat sejahtera. Amin.


3/7/11

PakGuard jalanjalan cari pasal

Assalamualaikum
Hye kawankawan, apa khabar korang semua? Harap sihat ya semua.
Hari Isnin merupakan hari yang paling aku malas nak pergi ke kelas. Nak tahu kenapa? sebab aku x suka la nak pakai formal nih sangat. Ishh, aku paling x suka nak tuck-in baju nih. Oh tidak! memang aku terpaksa kena pakai formal sbb aku ad kelas pagi hingga la ke petang. Nak x nak, terpaksa la pakai jugak formal kan. Memang cari nahas la kalu selambak dek jek masuk kelas pakai t-shirt biasa jek. Confirm kena halau dengan lecturer. Nak cerita la kan, pagi td mcm biasa la. Aku terpaksa pakai formal, mmg menyampah gila. Aku pakai mcm biasa cuma aku mmg x pakai tie. just simpan jek dalam beg. Kad matrik lagi la, aku mmg selit jek dkt tepi beg aku nih. Sambil aku dengan Hatta jalan lenggang kangkung dkt LT nak menuju ke Blok U. TibaTiba aku nampak PakGuard tgh berdiri sambil tengok sahsiah pakaian budak2 nih. Aku menyorok la kejap nak lari drpd dia. Aku terus pakai tie dan kad matrik dkt tepi kaki lima tuh. Semua budak tgk aku gelabah pakai tie..

Lebih kurang mcm ini la PakGuard nya.
Hatta mengucap panjang sbb dia terpaksa balik semula kolej sbb dia x bawak kad matrik. Aku lepas pakai tie dan kad matrik, terus jalan buat selamba dek jek. Fuhhhh! nasib aku nampak PakGuard dkt bawah tuh. Selamat aku! kalu tidak, mmg kena tahan la depan2 budak perempuan. Memang malu gila kalu kena tahan. tapi alhamdulillah, x kena. Hatta sampai kelas lambat sebab dia terpaksa patah balik sbb nak ambil balik kad matrik dia. Memang aku dgn Hatta tergelak besar bila teringat balik peristiwa tuh. Mmg kelakar gila bila tgk Hatta gelabah semacam jek.

3/5/11

Saranghae

kita sudah lama kenal
selalu bersama kemana saja
kalu bergaduh 
siap makimaki, pukulpukul
tapi kita baik semula
tak sampai hati nak tinggalkan awk sorangsorang
awk selalu tolong saya
selalu temankan saya
kalu saya minta tolong
awk mesti berusaha nak tolong
kalu kita berjauhan 
walaupun 1 hari
rindu tetap datang jugak
saya rasa gembira bila bersama dengan awk
saya sayang awk

3/3/11

Cirit Birit dan Ulser datang cari saya!

Assalamualaikum..
hye kawankawan! Sorry la dh lama x buka blog sengal nih..baru hari nih nak update. Sejak akhirakhir nih, aku busy la dgn assignment, quiz, test dan macammacam lagi lagi aktiviti wajib  kena aku involve yang ad dkt kampus nih. Nak cerita la nih kan..last week aku balik kampung dgn BFF aku, macam biasalah dgn excited lagi nak packing baju, bwk buku la kononnya nak study!! hahahaha..Tapi mmg sumpah doe, mmg susah la nak study dkt rumah. Banyak halangan nak buat benda baik tuh. Macammacam benda yang datang time kita nak study. Aku pun x kisah sangat la kalu x study 2 hari nih..Balik kolej boleh sambung balik study-nya..Biasalah kalu balik kampung, aku mmg banyak cerita nak digosipkan dengan mak aku dan adikadik aku..Diorang mmg dh tahu, kalu aku balik. mesti ad cerita.Hahaha..Alamak, lari topic la plak, nak diceritakan, aku kena sakit perut hari tuh.      
Memang teruk jugak la sakit nya..asyikasyik keluar masuk tandas jek. Confirm la aku kena cirit dan teeerrbirit..Huhuhuhu..memang pedih sey!! hahaha. Dalam keadaan sakit macam tuh. Mulut aku plak kena ulser..waktu memang x selesa gila lah. Nak makan pun kena pilihpilih. Mengunyah pun kena guna gigi sebelah kiri jek. kalu nak termasuk sebelah kanan, jangan kata la. Pedih tahap gaban!! Minum air suam pun pedih gila. Memang x boleh tahan. Lastlast aku tenyeh ulser nih dgn garam. Pedih memang pedih. Tapi nanti kurang la sakitnya. Jadi macam bius la garam tuh..Sebelum nak balik segamat hari tuh, mak aku suruh beli pil chi-kit teck aun untuk kurang kan sikit sakitnya sebelum aku nak naik bus..

Alhamdulillah, memang kurang la sakitnya. Dalam bus pun selesa jek tido dengan BFF aku. Masa dalam bus x sakit plak perut aku. Sampai jek segamat, perut aku sakit balik. Dah meragam balik perut nih dgn karenah dia nak keluar kan angin plak...Huhuuhuhu..Sampai jek kolej, aku terus lepas kan hajat. Fuhhhh! lega den lepas benda tuh. Tiba hari isnin, aku terus pergi penawar untuk ambil ubat. Nasib baik la ad BFF aku nih teman kan. Terima kasih ya Amarul!! Aku pun terpaksa la skip 1 kelas mass lecture..Lepas jek dapat ubat, aku terus beli makanan sbb dh lapar sangat then makan ubat. X sampai 20 minit, perut aku dh kurang sakitnya,. Syukur alhamdulillah, sampai sekarang sakit perut dh kurang. Tinggal ulser jek nih, susah sikit nak baik. Tapi sabar jek la kan. mungkin ini satu dugaan yang Allah berikan kepada setiap umatNya