Pages

5/31/14

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin


okay, 1 Jun 2014 merupakan tarikh pelajar diploma akan mendaftarkan diri disemua UiTM termasuk lah juga UiTM Jasin, Melaka. Aku ucapkan selamat datang kepada adik diploma sekalian, selamat menempuh onak dan ranjau sebagai seorang mahasiswa dan mahasiswi..

Untuk pelajar diploma UiTM Jasin yang bakal mendaftar, jangan risau, gundah gulana dengan banyak persoalan dalam kepala otak macam mana lah agaknya suasana dekat kampus baru ni..UiTM Jasin adalah kampus baru, jadi buat masa ni fasiliti dan kemudahan telah disediakan dengan sebaik mungkin. i promise okay!

1. Kolej Kediaman.
Kolej Kediaman

Kemudahan yang disediakan adalah kolej kediaman, untuk pelajar diploma telah disediakan kemudahan kolej untuk siswi dan siswa. Kolej siswi sebanyak 3 blok dan kolej siswa sebanyak 2 blok. Kolej dia mcm apartment, setiap apartment 1 bilik air dan 3 bilik utk 2 orang, maksudnya 1 apartment ad 6 orang. Untuk makluman buat pelajar ijazah, kemudahan kolej tidak disediakan. sila betulkan kalau salah.

UPDATE UPDATE UPDATE



Ini adalah lebih kurang mcm pelan utk 1 apartment, saya tak ada gambar yang real untuk apartment tersebut. sorry sangat2 ye kwn2 :)

Bilik memang kecil, kalu nak lepak dalam bilik memang boleh sesak nafas *sardin dlm tin pun boleh bernafas lagi. Sbb tu ada ruang tamu, tempat melepak dgn duduk beralaskan lantai sejuk :P


2. Medan selera @ Cafe
Cafe Blok Kuliah

Kemudahan tempat makan, medan selera aka cafe telah disediakan. Ada 2 lokasi medan selera iaitu cafe di ground floor blok kuliah dan medan selera bersebelahan dengan kolej siswi..Cafe di blok kuliah ada 10 gerai dan medan selera kolej ada 8 gerai telah dibuka. Alhamdulillah, disebabkan kampus kita di kawasan pedalaman, maka harga makanan memang murah. Macam-macam jenis makanan ada, nasi ayam, roti canai, pacal lele, bakso, makanan kampung, makanan ala carte, kalau yang tekak mat salleh tu, western food pun ada especially chicken /  lamb chop, spaghetti dan sandwich. So, jangan risau kalau anda tak cukup makan. (:

3. WiFi
Bilik Kuliah

Alhamdulillah, jangan risau kalau berkenaan dengan kemudahan wifi sebab wifi boleh didapati disekitar semua bilik tuto, bilik kuliah, dewan kuliah, dewan seminar, perpustakaan dan juga medan selera @ cafe. Kemudahan wifi di kolej, tak pasti samada disediakan atau tidak.. Jangan expect wifi disini laju sampai boleh streaming atau download running man. Setakat whatsapp, untuk searching boleh lepas lagi.

4. Surau / masjid
Masjid Al Mukminun, Kg Sri Mendapat

Terdapat masjid diluar kawasan uitm jasin, kaum lelaki boleh bersolat jumaat disana. Basah lencun jugak lah kalau jalan kaki ke sana. :P Pusat Islam terletak ditengah-tengah kawasan kampus, mungkin boleh dinaik taraf kepada masjid jika bilangan pelajar dan staff meningkat.  Kemudahan surau ada disediakan di blok fakulti FSKM dan FPA di ground floor bilik pensyarah, blok kuliah di tingkat 5 dan di medan selera kolej.

5. Parkir
Parkir di kawasan blok kuliah dan bangunan teknologi 2
Sekarang kawasan parkir jadi masalah utama, mungkin pelajar yang tinggal di kolej tidak dibenarkan untuk bawa kenderaan dan diberi peluang kepada pelajar ijazah. Parkir untuk kereta dan motor memang tak cukup. Sekarang ni kebanyakan kawasan parkir di khaskan untuk staff sahaja.. Ada saki baki yang tinggal diberi kepada pelajar..redha je laaaa~

6. Fitness Area

Fitness area telah disediakan oleh pihak pengurusan pelajar bagi meningkatkan kecergasan pelajar. Lokasinya di dalam bangunan Pusat Persatuan Pelajar.

7. Pengangkutan bas
Untuk pelajar yang tinggal diluar dan mungkin pelajar tinggal kolej yang berangan nak keluar outing, bas uitm ada sediakan trip ulang alik dari kampus ke pekan merlimau dan jasin. Bas panorama Melaka juga disediakan tetapi hanya diluar kawasan kampus sahaja. So. pelajar kena berjalan kaki keluar dari kampus untuk guna khidmat bas panorama.

8. Rumah sewa
Untuk kawasan perumahan kebanyakan di kawasan Merlimau berbanding di kawasan Jasin, untuk dapatkan kemudahan rumah sewa, pelajar kena cari dengan segera sebab bukan pelajar uitm sahaja yang ada tapi pelajar politeknik Merlimau juga ada menyewa di kawasan Merlimau. Demand untuk rumah sewa sekarang dh meningkat, so kena berhati-hati dengan penyewa yang suka ambil kesempatan. Ada juga rumah kedai yang dijadikan asrama untuk pelajar. Better sewa rumah dekat kawasan Merlimau berbanding di Jasin sebab Jasin lagi jauh dari Merlimau. Trust me beb!

9. Pusat Kesihatan
Didalam kampus juga ada disediakan pusat kesihatan al-Zahrawi, ada juga klinik kesihatan kerajaan dan klinik swasta yang terletak di kawasan pekan Merlimau.

10. KFC, Pizza Hut Delivery
Kalau ada yang mengidam nak makan kfc atau pizza hut, ada franchise di kawasan Merlimau. Buat masa ini, memang franchise itu sahaja yang ada, mungkin lepas ni ada mcd pulak. Doa banyak ye kawan2. (: Ad jugak restoran mamak 24jam di Merlimau.

11. Perpustakaan UiTM, Perpustakaan awam
Of course la uitm ada perpustakaan sendiri, buat masa ini memang tak banyak buku lagi tapi pelajar boleh masuk, lepak-lepak, buat discussion group, baca surat khabar. Ada perpustakaan awam terletak di Merlimau berhadapan dengan SK Merlimau 2.

12. Dobi
Untuk pelajar yang malas nak basuh baju sendiri, ada dobi 24jam terletak di Merlimau berhadapan Politeknik Merlimau.

13. Stesen Minyak
Sila tarik nafas dalam-dalam, fuhhhhh~ untuk pelajar yang bawa kenderaan, hanya 2 stesen minyak iaitu bhp dan petronas di pekan Merlimau..Kalau nak pergi ke kelas tu, better isi minyak dulu sebelum pergi. Sebab sepanjang perjalanan dari Merlimau ke kampus hanya dikelilingi ladang kelapa sawit sahaja. Begitu juga di kawasan jasin.

UPDATE UPDATE UPDATE

14. Mesin ATM

Kemudahan mesin ATM kini terdapat di medan selera kolej kediaman, insha Allah 2 lagi mesin ATM akan disediakan dalam masa terdekat

15. PERKHIDMATAN BAS MAYANG SARI EXPRESS




>>>>>>>   Panorama UiTM Jasin, Melaka <<<<<<<

>>>>>>>  Peta ke UiTM Jasin, Melaka  <<<<<<<

5/4/14

Dear my No.1 bestie,happy birthday to you


Tanggal 3/4/1991 didalam berkat bulan Ramadhan, maka lahirlah seorang bayi lelaki yang bernama Muhamad Nur Amarul b. Samsudin. Mungkin dah terlalu lambat untuk aku ucapkan selamat hari jadi kepada satu-satunya kawan aku yang paling rapat. Happy belated birthday to you. Semoga apa yang diimpikan semuanya tercapai, cepat dipertemukan jodoh, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, sihat tubuh badan, dipermudahkan segala urusan.

Reunion DCS 2009 di Pengkalan Balak, Melaka +  celebrate Amarul's birthday suprise party.

Terima kasih sbb sudi jadi kawan, sahabat untuk aku selama 5 tahun lebih kita dh berkenalan. Bukan senang untuk kita berpisah begitu sahaja, susah senang suka duka kita sentiasa bersama. Semoga persahabatan kita tak terputus, semoga kita akan saling faham memahami dengan pegangan masing-masing. Semoga kita tak akan bermusuhan jika ada sengketa antara kita berdua. 

Budi baik kau memang tak dapat aku balas dengan wang ringgit. Terima kasih sebab sanggup tunggu aku habiskan diploma walaupun supposely kau dh graduate lebih awal dari aku. Terima kasih sebab memahami karenah aku yang selalu demand, moody tak tentu pasal. Kau tak pernah lari daripada aku tapi kau sama-sama tolong selesaikan masalah aku.

Sampai sekarang aku masih mengharapkan pertolongan kau, aku takut untuk berdiri seorang diri. Aku tak tahu macam mana aku nak tempuhi masa depan jika kita dah ada haluan masing-masing.

Maafkan aku yang telah banyak menyusahkan kau dari diploma hingga ke ijazah..Tiada sahabat lain yang boleh diganti dengan kau..Kau adalah sahabat dunia akhirat aku. Sejujurnya jika di syurga dijanjikan dengan bidadari, aku mahukan kau sebagai penggantinya untuk menjadi teman sejati aku. amiin ya rabbal alamin.

5/3/14

what the fish!





Ya ALLAH,
seriously nak update blog, tapi tak ada idea lah nk cerita apa.
Idea please come to papa~! (: