Pages

Ada Hikmah Di Setiap Kejadian

9/5/16

Sebelum ni kan aku ada cerita pasal job interview dekat nusajaya tuu. Beriya lah aku cerita, mak abah aku pun excited, bangga dgn anak dia dapat kerja bagus. Tapi apa kan daya, ku sangkakan panas hingga ke petang,rupanya hujan ditengah hari.

Aku dah bagi surat resign dkt tmpt kerja muar, sbb aku confident akan dpt kerja dkt jb tuu. Ye laaa, interviewer tu sendiri ckp yg aku mmg dpt job tuuu. Just tinggal tunggu dia call saja.

Mmg ada call, tp lepastu senyap sampai kesudah. Aku dah email interviewer tuu, tapi dia forward dkt staff lain. And then staff tu senyap mcm pundek.. seriously mmg sakit hati. Rasa tertipu. Bukan aku sorang je. Aku ada try contact bdk2 yg berjaya mcm aku ni tru email.. diorang pun senasib dgn aku.

Ada yg masih berharap menunggu result. Ada yg dah dapat kerja lain..mmg semua rasa tertipu. Kalau tak dapat, terus terang jek laa. Ini kita email cause we need the answer tp diam tak berbalas. Company jenis apa mcm tu.

Tapi tak pe, setiap kejadian ada hikmahnyaa. Ada sebab semua perkara ni terjadi. Kita redho jek laa dgn ujian yg kita dapat ni.

Aku rasa rugi jugak lah. Sbb aku dah resign company dkt muar..dah buang masa dkt situu. Tak kan lah aku nak minta kerja balik dkt muar tuu. Segan la dibuatnyaa.

Dalam sebulan jugak lah aku tanam anggur..dalam masa yg sama, aku try cari kerja lain. Aku ada pergi job fair dkt mitc melaka. Dkt job fair tuu, ada company buat direct interview. Aku cuba lah nasib apply quality technician dkt kilang UTAC.

Alhamdulillah, aku berjaya dpt job tuu. 8/8/2016 aku daftar kerja situ.. sekarang 5hb. Berapa hari lagi nanti dah cukup sebulan aku kerja situuu.

Kerja pun okayy. Awal2 mmg le kekok, semua benda tak tahu. Lama2 dah mula selesa. Kawan2 pun okayy. Bersyukur dapat team yg sempoi.. harap2 aku kekal lama sikit dkt sini utk timba pengalaman.

Doa kan utk aku yer kawan2.



Posted via Blogaway


Rindu

8/30/16

Ya allah, dah lama tak ber-blog. Dah lama rasanyaa tinggalkan dunia blog ni.. Rindu betul dengan blog kesayangan aku ni.

Rindu nk berceloteh dalam blog ni buatkan aku terfikir, ada lagi ke manusia yang membaca blog? Hahaha

Ye laaaa, zaman sekarang ni kan semakin canggih. Contohnyaa mcm myspace, dulu bukan main famous lagi. Myspace tu mcm facebook sekarang ni. semua benda nak update dalam tuuu.

Alhamdulillah, aku sempat merasa buka akaun myspace. Hahahaha 😄

Tiba-tiba teringat mcm mana aku boleh create blog ni. Zaman belajar diploma dulu, aku berkawan dgn seorang mamat ni. Kiranyaa mcm bestfriend la, tapi tak lama kenal dia sbb dia dismiss. Huhuhu

Tapi sekarang alhamdulillah, dia dah berjaya. Masuk je IPT lain, terus maju kedepan study dia.

Okay, back to the story. Punca wujudnya blog aku ni disebabkan awek dia. Hahaha

Apa kena mengena blog aku ni dengan awek dia. 😉 Awek dia buat blog utk create dijadikan memory indah masa percintaan mereka berdua.

Dari blog awek dia tu laaah aku dpt update love story mereka. Hahaha. Stalker giler aku ni. Time tu rasa mcm sweet lah bila baca story awek dia pasal kwn aku ni.

Aku pun rasa mcm syok laaah nk story mory life aku dalam blog. So, tercipta lah blog aku ni. Dah lama juga, dah 7 tahun usia blog ni. Wahhhh! Kalau orang ni, dah excited masuk darjah 1. Hahahahaha 😂😂😂

Insha allah, kalau boleh tak nak lah delete blog ni. Biarlah menjadi memori. Hehehehe *poyo*

Kalau ada masa, aku update.


Job Interview @ Nusajaya

6/14/16


Hari ni 13 June 2016, aku pergi walk-in interview di nusajaya, sekarang dh tukar nama iskandar puteri. Jawatan sebagai technical support engineer, di syarikat multinational nama Nityo ICoE. Sebelum ni nazlin, kawan aku pernah training dlt situ. So, aku pernah try send resume through email dkt one of the senior staff dkt situ dlm bulan februari.


So, bulan 6 ni dia reply email aku dgn invitation interview utk jawatan sebagai technical support.
Jujur aku cakap, sebelum ni aku susah tau nk pergi iv. Maksudnyaa byk je company IT open kerja. Aku malas nk apply, belum apply tapi aku dh bg mcm2 alasan sebab takut nk jadi programmer. Nak jadi helpdesk,nanti kena power english.



Tapi bila dapat email dari Nityo ni, aku terpanggil nk pergi walk-in iv dia. Tak fikir panjang, aku terus on je dgn amarul. Set date, off day ahad. Apply cuti isnin. Terus pergi iv.
Nervous okay nak iv. Kena ckp english. Dh english aku berterabur. Sebelum pergi iv, mesti lah kena prepare dulu.


Benda basic sebelum pergi iv adalah
1. Google sikit info tentang company.
2. Google sikit info tentang kerja yg ditawarkan.
3. Google sikit info cara menjawab waktu iv.
4. Prepare document penting, susun ikut turutan.
5. Pastikan resume kau update/terkini.
6. Standby baju, seluar, tie yg kau nak pakai..


Waktu tu, aku berdua je dgn amarul. Tak ada candidate lain pun. Excited punya pasal. Pukul 9 lebih dh sampai office. Jumpa receptionist, tunggu dlm 1/2jam baru masuk board room. Masuk sorang je. Aku org pertama jumpa dia.


Interview mcm biasa. Introduce yourself, dia tanya expected salary, tanya willing tak kerja dkt KL. Aku willing ke, boleh kerja merata tempat. Confident je ckp gituu. Dia tak ada tanya pun what do u know about the job and the company. Legaaa aku masa tu, tak payah nk blur fikir. Hahaha


Lepas tu dia bagi 1 topik, kena fikir buat sikit point lepas tu kau kena elaborate, cerita whatever tentang topik tersebut dlm masa 3 minit. Inteviewer bagi topik butterfly. So, kau merapu jek laaa apa dlm english.. aku pun tak kira cukup 3 minit ke tidak aku berckp tuuu. Paling dasyat, iv aku lebih 1 jam. Amarul dah bosan duduk dkt lobby..

Lepas aku, turn amarul pulak kena iv. Iv dia sekejap je. Tak mcm aku sampai 1 jam lebih. Alhamduillah, hari tu juga dapat tahu result..Excited bukan main lagi wei. Lepas tu ada 2nd iv mcm simple je, just kenal2 dgn senior staff lain. Myb HR team diorang. Dkt situ lah dia ckp aku diterima dan tunggu offer letter.



Bersyukur sangat2, tak payah lah nk pergi iv lain. Semoga aku dgn amarul cepat pickup, cepat faham, mudah sesuaikan diri di tempat baru. Amiin ya rabbal alamin
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS