Posts

draft - Perpustakaan Awam Memang Awesome ! :D

Image
Draft Date - 3 Oktober 2012

Disebabkan final exam dah dekat, maka aku merajinkan diri ini untuk menghadap buku-buku setebal kamus Oxford tuu. Aku ajak kawan aku pergi study dekat perpustakaan awam segamat. Daripada semester lepas, cadang nak study dkt sana. Tapi habuk pun tak ada, tiap kali nak pergi mesti ada hal yang tak penting dianggap penting. Biasa la tu kan~

 Jiran sebelah rumah aku ni dalam proses renovation dari minggu lepas, jadi bunyi mesin memang tak lekang. Kalau bangun pagi tu, dah tak payah guna alarm dah. Kalau nak study lagi la kan. memang menyakitkan hati aje.

 Dengan itu, aku dan kawan kau pergi la public library yang tak berapa jauh tu..Mula-mula takut jugak nak masuk sebab bangunan lama, tersorok daripada jalan besar. 2 3 kali aku ulang alik naik motor. Fikir 2 3 kali. Nak ke tak masuk ni. Mahkamah dekat sebelah memang banyak kereta. Dah terlanjur sampai ni, masuk aje la.

 Parking depan pintu masuk and masuk jek nampak la kaunter pengurusan dan terus senyum lepa…

draft - Jadi Pengalaman

Hidup aku sekarang ni dah macam hidup berkeluarga.. Sebab apa aku cakap mcm itu? Sekarang ni aku tahun akhir dan sedang menjalani latihan praktikal, masuk pukul 8 balik pukul 5. Mcm biasa la kan, office hour. Badan semestinya penat walaupun tak banyak kerja tp penat tu masih ada. Sampai rumah, tukar baju dan sambung melayan anak pulak. Mana pulak dapat anak ni? Mak aku kan babysitter. Dia jaga 2 beradik. Kakaknya 3 tahun dan adik dia 3 bulan. Kakak dia memang la nakal. Tak senang duduk dibuatnya.. Tapi penat bekerja tu hilang bila kita melayan anak-anak kecil ni. Seronok tengok keletah anak-anak ni. Dodoikan sampai tertidur. Lepas tu. Sibuk pulak mengemas rumah. Basuh pinggan, lipat baju, sapu sampah. Bila dah selesai semua kerja. Baru la dapat rehatkan badan. Masa untuk mengadap kerja-kerja pejabat pulak dan seterusnya tidur. Bila bangun esok pagi.. Sambung balik rutin harian aku..lain cerita pulak bila weekend. Kerja membantu emak mengemas, menbasuh dan memasak..Kalau mak aku outst…

Gaji Minima Syarikat 7 Eleven Untuk 2019

Image
Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh terus hubungi saya melalui email mohamadsolehin@gmail.com

Best Place Untuk Melepak Di Muar

Image
assalamualaikum,

hi apa khabar you guys! dah lama tak update blog.. harini saja je nak update, kebetulan memang dah melepak, kerja pun dah settle. hahaha

mungkin benda ni boleh jadi thread. insha Allah. kumpul sikit-sikit tempat yang best untuk lepak dekat Muar ni. sebab rasanya aku sebagai anak jati Muar pun anggap nak mencari tempat lepak agak susah dekat Muar ni.

Tempat makan memang banyak tapi tempat yang kita boleh stay lama-lama untuk chill and relax sambil spend time dengan kawan-kawan atau famili susah nak cari.

1) Coffee + Cream Cafe

You guys boleh je search nama kedai dekat google maps.. Kalau refer pada review dekat google maps tu, memang ramai suggest tempat ni selesa untuk melepak dengan harga yang agak berbaloi.. mungkin la kot. tapi aku rasa ada jugak mcm mahal.. Kek dia sedap.

Mana yang minat coffee, sini banyak jenis. Aku tak minat sangat coffee sampaikan tak tahu nak order apa. Last2 aku minta pendapat staff situ, menu apa yang sedap. hahaha entah air apa yang dia su…

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha

tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni

ada baiknya aku tulis sesuatu dalam blog aku.

ye lah, dah lama rasanya tak update blog kesayangan beta tu. hehehe

tak tahu nak mula daripada mana, tapi berkaitan dengan gaji kot

kadang-kadang aku tengok anak muda sekarang ni, payah nak hulur sikit gaji diorang dkt mak ayah.

bukan apa dik, sebagai anak ada tanggungjawab dkt ibubapa tau. waktu kecil dulu, guna duit mak ayah la yang membesarkan korang sampai dah besar ni.

jadi apa salahnya, beri la sikit sebahagian gaji korang tu untuk diorang merasa. tak salah dik oi.

lagi berkat adalah gaji korang tu. keberkatan sangat penting dik dalam hidup ni. lagi2 berkat daripada ibubapa kita sendiri.

"gaji tak cukup la abg nk hulur dkt diorang"

ikut keikhlasan hati kau nk hulur berapa, kalau ikhlas nak hulur rm100. bagi la rm100

nk cerita zaman mula kerja dulu, aku mampu bagi rm100 dkt mak ayah. mak rm50. ayah rm50.

yela, walaupun tak …

Membebel Tengah Malam

hey guyss

dalam keadaan mengantuk jugak lah aku taip story ni.

acah-acah tulis story dalam buku diary sebelum tidur gituwww.. hahaha

nak luahkan sikit la perasaan ni, especially untuk lelaki acah-acah jantan sangat diluar sana.

aku pun lelaki jugak kan, tapi tak berapa nak jantan sangat.. kahkahkah

aku ni baru je cuci pinggan mangkuk yang tersadai selama 2 hari.

what the hell!!

bukan nak bangga diri, sebab aku rajin nak cuci semua pinggan mangkuk tu

tapi sebagai anak lelaki, sila bertimbang rasa sikit dengan mak kita

ambil peluang ni, untuk ringan kan beban dia.

dah la kain baju, spender kau pun mak kau yang basuhkan, siap idai, lepastu lipat lagi. dah tu siap tolong simpan dalam almari lagi.

kerja kau tukang kembur baju yang mak kau dah lipat tu. tolong eh. jangan jadi pemalas.

apa salahnya kau tarik elok-elok baju tuu. kalau yang terkeluar tu, susun balik cantik-cantik.

apa jenis perangai syaitonnnn ek kau ni.

*gaya macam marah aje* hahahaha

apa kaitan baju dengan pinggan ?

hahaha

a…