Posts

Showing posts from 2010

REUNION DARJAH 6 RAJIN (2003)

Image

if you want la!!

Image

Info Takwim

Assalamualaikum.


apa khabar kwn2?? sihat x hari nih..dh makan?? haaa, hari nih mak aku masak kan ikan keli berlada.. nyum nyum mmg sedap gila!! ok, hari nih bukan pasal ikan keli aku nak cerita kan tetapi pasal sempena Maal Hijrah. Rasanya belum terlambat nak ceritakan serba sedikit info mengenai Takwim Hijrah nih.
Senario sekarang nih, ramai anakAnak muda mcm kita nih kan! tidak tahu bulanBulan Islam berlaku kerana kita sudah mewarisi penggunaan kalendar Masihi yg menjadi satu amalan universal. Tahu x apa tuh kalendar Masihi?? alaaaa, kalender yg kita gunakan sekarang..Jan,Feb,Mac,Apr,June,July bla bla lg tuh..


ok sekarang nih nak cerita kan serba sedikit mengenai bulanBulan dlm Takwim Hijrah. Orang Arab memberi nama bulanbulan ini dengan melihat keadaan alam dan masyarakat pada masamasa tertentu sepanjang tahun. Ia diterima pakai hingga sekarang. 


Berikut adalah namaNama bulan dalam Islam:
Muharam : Ertinya yang diharamkan atau menjadi pantang larang. Dinamakan Muharam kerana padabulan i…

Salam Maal Hijrah

Image
Assalamualaikum.


Apa khabar semua? Harap sihat walafiat. Kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru hijrah 1432H semoga perjalanan hidup kita dalam rahmat dan kasih sayang Allah hendaknya.
Hari Awal Muharram atau lebih dikenali dengan Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia merupakan satu peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Berlaku pada 1 Muharam, ia merupakan hari pertama Takwim Hijrah.
Di Malaysia, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah merupakan hari cuti umum di Malaysia. Allah menjanjikan pahala yang berganda kepada umatnya yang menjalankan amalan ibadah sebelum, semasa dan selepas di bulan Muharram.
AMALAN DI BULAN MUHARRAM


Baca doa akhir tahun - Selepas waktu Asar hari terakhir bulan Zulhijjah
                                  (Allah …

lama

Assalamualaikum
dh lama aku x buka blog aku nih ha.. dh naik bersawang dah haa..
almaklum la, dkt rumah susah sikit nak online.
rumah x ad line internet pn. nak pergi CC pn jauh sikit..
sekarang nih dh semester break. X tahu nak buat apa.
nk kerja, x kosong tmpt lama aku tuh. dh kena kebas orang.
buat masa nih, aku tanam anggur lg dekat rumah nih.
duduk rumah bosan jugak seh..
duit pn x masuk!!
nak cari kerja, tapi x ad kwn laa.. masing2 nak ambil lesen memandu.
aku x ambil lg, malas laa nak belajar kereta..
mak bpk aku dh bising2 x nak ambil lesen.
aku diam jek. x  bersedia lg nak ambil lesen.
bpk aku dh sediakan duit untk aku ambil lesen,
tapi, disebabkan aku x nak, bpk aku dh beli enjin bot guna duit aku.
no hal laa..bagus jugak beli enjin, sbb menjadi nelayan merupakan 1 sumber pendapatan bpk aku selain kerja JKR.
ambil lesen nih bila2 pn boleh. nanti lah ya bpk!!
duduk dkt rumah, x banyak sangat kerja aku buat, just kemas2 rumah. masak2 sikit. itu jek kerja nya.
x mencabar langsu…

Final Exam 2010

Image

Lecturer Muda

hye, apa khabar semua??
harap sihat ya hari ini..
hari ni aku tinggal sorang2 dalam bilik.
semua roommates aku balik kg.
bosan rasanya duduk dkt sini.
aku dh balik da hari tuh.
tapi sekejap jek.
sebab isnin aku kena submit final project multimedia aku. alhamdulillah, dh selamat submit.
en L pn x ad complain apa2. so, aku anggap dia puas hati.
masa aku nak balik sini, ad 1 peristiwa yg x akan aku lupa. cerita dia mcm nih,
aku bertolak muar dlm pukul 2 gitu. so, sampai segamat dh petang. aku mesej la kawan aku,Radzi. aku tanya dia bus kuning ad x?? dia ckp x ad. aku dh fikir2 nak naik apa kalu x ad bus? naik taxi?? oh tidak!! mahal sangat.aku sorang jek. kalu 4 orang boleh bagi2..ini x boleh jadi. so aku fikir better aku jalan kaki jek masuk uitm tuh,
bila dh sampai replika durian, aku tekan loceng. aku turun, sambil pakai earphone aku jalan lenggang kangkung. dalam hati harap2 adalah yg nak tumpangkan aku ni. tapi hampeh. dh dekat 10 kereta lalu. x ad pn yg nak tumpangkan aku.
masa tu…
salam.
selamat pagi semua.
dengan izin Allah harap kamu semua sihat sejahtera.
dah lama rasanya tak buka blog nih.
always busy with assignments.
sebab tuh x sempat nak buka blog.
Hari ni aku ada presentation CSC138.
Takut rasanya nak present sbb coding aku tuh ada problem lagi sebenarnya.
Tapi x dpt detect tang mana yang buat problem tuh.
Group partner aku ada 2 org iaitu TiQa dgn Ejat.
LAst2 minute sebenarnya baru nak buat.
Itu pun mengharapkan bantuan kawan2 yang lebih pro tentang coding nih.
Pening kepala otak aku nih memikirkan apa yang kurang dkt coding aku nih.
Memang aku appreciate sangatsangat lah kepada Amarul dan Munir sebab diorang sanggup tolong aku walaupun dh last minute baru nak cari diorang.
coding aku pasal jual kek, aku buat merepekrepek jek.
Assignment banyak sangat.
dh nak final, baru nak bagi assignment.
jumaat aku ad presentation CSC253.
multimedia ni aku buat pasal FSKM CD Kit.
Hatta
Ain
Diyana
diorang uh semua group member dengan aku.
X siap lagi tp dh nampak l…

Operasi Khidmat Awam (OPKA)

Image
Tarikh : 26 Sept 2010 Anjuran : Kelab Sahabat UiTM Johor Lokasi : ZOo Melaka