Pages

12/14/10

Info Takwim

Assalamualaikum.


apa khabar kwn2?? sihat x hari nih..dh makan?? haaa, hari nih mak aku masak kan ikan keli berlada.. nyum nyum mmg sedap gila!! ok, hari nih bukan pasal ikan keli aku nak cerita kan tetapi pasal sempena Maal Hijrah. Rasanya belum terlambat nak ceritakan serba sedikit info mengenai Takwim Hijrah nih.
Senario sekarang nih, ramai anakAnak muda mcm kita nih kan! tidak tahu bulanBulan Islam berlaku kerana kita sudah mewarisi penggunaan kalendar Masihi yg menjadi satu amalan universal. Tahu x apa tuh kalendar Masihi?? alaaaa, kalender yg kita gunakan sekarang..Jan,Feb,Mac,Apr,June,July bla bla lg tuh..


ok sekarang nih nak cerita kan serba sedikit mengenai bulanBulan dlm Takwim Hijrah. Orang Arab memberi nama bulanbulan ini dengan melihat keadaan alam dan masyarakat pada masamasa tertentu sepanjang tahun. Ia diterima pakai hingga sekarang. 


Berikut adalah namaNama bulan dalam Islam:
  • Muharam : Ertinya yang diharamkan atau menjadi pantang larang. Dinamakan Muharam kerana pada bulan itu dilarang menumpahkan darah atau berperang.
  • Safar : Ertinya kosong. Penamaan Safar terjadi kerana pada bulan itu, semua orang lelaki Arab zaman dahulu pergi meninggalkan rumah untuk merantau, berniaga dan berperang sehingga permukiman mereka tiada orang lelaki.
  • Rabiul Awal : Ertinya berasal dari kata Rabi' (menetap) Awal (pertama). Masa kembalinya kaum lelaki yang telah meninggalkan rumah atau merantau. Pada bulan ini juga berlaku banyak peristiwa bersejarah bagi umat Islam.
  • Rabiul Akhir : Ertinya masa menetap kaum lelaki dirumah untuk tempoh penghabisan.
  • Jamadil Awal : Ertinya Jumadi (kering) dan Awal (pertama). Bulan ini merupakan awal musim kemarau apabila masalah kekeringan mula terjadi.
  • Jamadil Akhir : Ertinya musim kemarau yang penghabisan.
  • Rejab : Ertinya mulia. Ini kerana bangsa Arab masa dulu sangat memuliakan bulan ini antaranya dilarang berperang.
  • Sya'aban : Ertinya berkelompok. Orang Arab pada bulan ini lazimnya berkelompok mencari nafkah. Peristiwa penting bagi umat Islam yang terjadi pada bulan ini adalah perpindahan kiblat dari Baitul Maqdis ke Kaabah(Baitullah).
  • Ramadhan : Ertinya sangat panas. Bulan ini merupakan satu-satunya bulan yang tersebut dalam AlQuran, satu bulan yang memiliki keutamaan, kesucian dan pelbagai keistimewaan.
  • Syawal : Ertinya kebahagiaan iaitu kembalinya manusia ke dalam fitrah selepas menunaikan puasa dan membayar zakat fitrah serta saling bermaaf-maafan. Itulah maksud membahagiakan
  • Zulkaedah : Ertinya Zul(pemilik) dan Kaedah(duduk). Bulan ini merupakan waktu isitrehat bagi kaum lelaki Arab dahulu. Mereka menikmatinya dengan beristirehat dirumah mereka.
  • Zulhijjah : Ertinya menunaikan haji. Bulan ini umat Islamsejak Nabi Adam A.S menunaikan ibadah Haji.
Selesai sudah info sedikit mengenai 12bulan bulan ISlam..Harap kwn2 dapat maklumat berguna dengan sedikit bingkisan yang aku sediakan ini. ok la, sampai sini dulu. Nanti aku cari idea lagi apa yg nak di isi dalam blog aku nih. Laptop pn dh panas nih. Ad cooler tp x sejuk. sengal betol coolerpad nih.  ok bye2.. 
Salam Maal hijrah.


Sumber: Kosmo! 

12/7/10

Salam Maal Hijrah


Assalamualaikum.


Apa khabar semua? Harap sihat walafiat. Kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru hijrah 1432H semoga perjalanan hidup kita dalam rahmat dan kasih sayang Allah hendaknya.
Hari Awal Muharram atau lebih dikenali dengan Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia merupakan satu peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Berlaku pada 1 Muharam, ia merupakan hari pertama Takwim Hijrah.
Logo Sambutan Maal Hijrah 

Di Malaysia, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah merupakan hari cuti umum di Malaysia. Allah menjanjikan pahala yang berganda kepada umatnya yang menjalankan amalan ibadah sebelum, semasa dan selepas di bulan Muharram.

AMALAN DI BULAN MUHARRAM


Baca doa akhir tahun - Selepas waktu Asar hari terakhir bulan Zulhijjah
                                  (Allah akan ampunkan segala dosa-dosa yang lalu)

Baca doa awal tahun - Apabila masuk waktu Maghrib hari terakhir bulan Zulhijjah 
                                 (Allah akan mengutuskan dua malaikat agar kita terpelihara dari 

                                 melakukan maksiat)

1 - 10 Muharram adalah disunatkan berpuasa.

16 perkara yang sunat dilakukan pada hari yang ke 10 Muharram 

1. Selepas waktu Asar hari yang ke 9 Muharram
Ambil satu bekas yang berisi air dan dibacakan surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali (Ap abi la sampai bacaan kita pada ayat "Iyya kanak budu" kita berdoa di dalam hati tentang hajat kita - terutamanya untuk anak-anak. Kemudian air tersebut disapukan ke muka anak-anak ataupun diberi minum.

2. Puasa sunat pada hari 9 Muharram (Tasua') dan 10 Muharram (Asyura)
Pahalanya adalah seperti 10 ribu kali mengerjakan haji dan 10 ribu kali mengerjakan umrah.

3. Menyapu kepala anak yatim. Caranya ialah dari bahagian belakang kepala ke hadapan. Allah akan mengangkat darjat kita.

4. Memberi makan kepada orang yang berpuasa.
Pahalanya adalah sama seperti memberi makan kepada semua umat Muhammad.

5. Mandi sunat. Allah akan menghilangkan penyakit-penyakit/ jauhkan dari penyakit.

6. Menziarahi rumah orang alim.

7. Menziarahi orang sakit. Sama seperti kita menziarahi seluruh anak Adam

8. Melebihkan perbelanjaan dari hari biasa/Meluaskan nafkah keluarga.

9. Bercelak mata - Boleh menghindarkan dari sakit mata

10. Menziarahi kaum keluarga

11. Mengerat kuku

12. Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1 ribu kali. Allah akan memandang dengan belas kasihan.

13. Sembahyang sunat 4 rakaat - 2 salam (2 rakaat x 2)
(Sahaja aku sembahyang sunat mutlak 2 rakaat kerana Allah Taala)
Baca surah Al-Ikhlas 15 kali bagi 1 rakaat. Allah akan mengampunkan dosa 50 tahun yang lalu.

14. Banyakkan bersedekah. Allah akan menggandakan pahala 1 kepada 700.

15. Beri makan/pakaian kepada fakir miskin. Allah akan beri balasan 70 kali ganda semasa di dalam syurga.

16. Berzikir (Hasbi Allahu wanikmalwakil, nikmal maula wanikmalnasir) sebanyak 70 kali


11/21/10

lama

Assalamualaikum
dh lama aku x buka blog aku nih ha.. dh naik bersawang dah haa..
almaklum la, dkt rumah susah sikit nak online.
rumah x ad line internet pn. nak pergi CC pn jauh sikit..
sekarang nih dh semester break. X tahu nak buat apa.
nk kerja, x kosong tmpt lama aku tuh. dh kena kebas orang.
buat masa nih, aku tanam anggur lg dekat rumah nih.
duduk rumah bosan jugak seh..
duit pn x masuk!!
nak cari kerja, tapi x ad kwn laa.. masing2 nak ambil lesen memandu.
aku x ambil lg, malas laa nak belajar kereta..
mak bpk aku dh bising2 x nak ambil lesen.
aku diam jek. x  bersedia lg nak ambil lesen.
bpk aku dh sediakan duit untk aku ambil lesen,
tapi, disebabkan aku x nak, bpk aku dh beli enjin bot guna duit aku.
no hal laa..bagus jugak beli enjin, sbb menjadi nelayan merupakan 1 sumber pendapatan bpk aku selain kerja JKR.
ambil lesen nih bila2 pn boleh. nanti lah ya bpk!!
duduk dkt rumah, x banyak sangat kerja aku buat, just kemas2 rumah. masak2 sikit. itu jek kerja nya.
x mencabar langsung! disebabkan kerja yg x mencabar tuh. berat badan aku dh bertambah dgn mendadak..
aku x timbang pn tapi aku dpt kesan dgn perubahan body shape aku nih.
risau betul dibuatnya. mak aku dh membebel sbb asyik makan jek, exercise tidak! katanya..
aku mmg dh plan nk jogging dkt tanjung emas tuh, tapi mesti ad benda yg halang aku nak pergi jogging,.last2 terus x jogging..
sekarang nih, walaupn aku x jogging. aku ad alternative lain iaitu aku kurang kn makanan aku. dlm kata lain DIET lah konon nya..hahaha
kadang2 terlepas jugak. kalu lauk sedap, memang x boleh diet. kena bedal jugak..
k lah sampai sini dulu celoteh aku.
nanti lain masa aku sambung lg ya!!
bye2
salam.

10/18/10

Lecturer Muda

hye, apa khabar semua??
harap sihat ya hari ini..
hari ni aku tinggal sorang2 dalam bilik.
semua roommates aku balik kg.
bosan rasanya duduk dkt sini.
aku dh balik da hari tuh.
tapi sekejap jek.
sebab isnin aku kena submit final project multimedia aku. alhamdulillah, dh selamat submit.
en L pn x ad complain apa2. so, aku anggap dia puas hati.
masa aku nak balik sini, ad 1 peristiwa yg x akan aku lupa. cerita dia mcm nih,
aku bertolak muar dlm pukul 2 gitu. so, sampai segamat dh petang. aku mesej la kawan aku,Radzi. aku tanya dia bus kuning ad x?? dia ckp x ad. aku dh fikir2 nak naik apa kalu x ad bus? naik taxi?? oh tidak!! mahal sangat.aku sorang jek. kalu 4 orang boleh bagi2..ini x boleh jadi. so aku fikir better aku jalan kaki jek masuk uitm tuh,
bila dh sampai replika durian, aku tekan loceng. aku turun, sambil pakai earphone aku jalan lenggang kangkung. dalam hati harap2 adalah yg nak tumpangkan aku ni. tapi hampeh. dh dekat 10 kereta lalu. x ad pn yg nak tumpangkan aku.
masa tuh aku mandi peluh jek. dlm hati ckp x pe lah. boleh exercise. x sampai 20 minute, ad proton saga berhenti. dia buka tingkap then ckp nak tumpang x?? 3 gadis pinggitan juga nk tolong aku. aku senyum sambil berlari anak utk buka pintu. aku masuk smbil ckp terima kasih banyk2.
dia ckp kesian awk jalan jauh2. aku senyum jek. lepas tuh, aku tanya lah x balik kg?? mereka ketawa tersipusipu, aku pelik la. tiba2 dia ckp kitorang nih lecturer! trkebilkebil aku masa tuh. x tahu nak ckp apa. then aku ckp owh muda2 lecturer eh. diorang ckp dkt sini semua lecturer muda2..sampai uitm diorang nak hantar ke sektor c, aku ckp salah kolej. last2 dia stop dkt bulatan jek. aku turun sambil ckp tQ dan salam.
aku segan gila,dh lah tengah berpeluh masa tuh..bila difikirfikir memang malu tahap babun lah. terima kasih la kpd cikcik tuh yg sudi tumpangkan aku. kalau tidak, konfem aku dh slim jek sampai pintu fuckguard. huhuhuhuhuu

10/13/10

salam.
selamat pagi semua.
dengan izin Allah harap kamu semua sihat sejahtera.
dah lama rasanya tak buka blog nih.
always busy with assignments.
sebab tuh x sempat nak buka blog.
Hari ni aku ada presentation CSC138.
Takut rasanya nak present sbb coding aku tuh ada problem lagi sebenarnya.
Tapi x dpt detect tang mana yang buat problem tuh.
Group partner aku ada 2 org iaitu TiQa dgn Ejat.
LAst2 minute sebenarnya baru nak buat.
Itu pun mengharapkan bantuan kawan2 yang lebih pro tentang coding nih.
Pening kepala otak aku nih memikirkan apa yang kurang dkt coding aku nih.
Memang aku appreciate sangatsangat lah kepada Amarul dan Munir sebab diorang sanggup tolong aku walaupun dh last minute baru nak cari diorang.
coding aku pasal jual kek, aku buat merepekrepek jek.
Assignment banyak sangat.
dh nak final, baru nak bagi assignment.
jumaat aku ad presentation CSC253.
multimedia ni aku buat pasal FSKM CD Kit.
Hatta
Ain
Diyana
diorang uh semua group member dengan aku.
X siap lagi tp dh nampak lah hasil kerjanya sikit.
terima kasih kepada Hatta sebab dia faham dengan masalah aku.
so, dia bagi kelonggaran sikit untuk aku menyiapkan 138 punya.
Lepas present 138 nih. aku dah kena fokus pada 253 plak.
markah dia sangat besar, dalam 60% gitu.
Final nanti dalam 40% gitu.
Rugi kalau x buat betol tau.
Jumaat nih dah start cuti study week.
x sabar nak balik.
tapi sekejap jek sebab kalau aku duk lama2 dkt rumah.
Confirm aku x buka buku.
Kiranya bukan x buka lansung tp
sibuk lah.
banyak dugaan dengan pengaruh TV,
kaki nanti rasa nak berjalan jek.
itu yang susah.
Study week ini lah aku nak fokus betol2 sebelum naik final.
k lah aku nak bersiapsiap utk presentation.
bye2
salam

9/29/10

Operasi Khidmat Awam (OPKA)

Tarikh : 26 Sept 2010
Anjuran : Kelab Sahabat UiTM Johor
Lokasi : ZOo Melaka