Pages

1/31/12

Pantang Kalau Nampak Pelesit



Hye peeps ! Kebiasaannya, orang-orang tua mempunyai banyak pantang larang nya. Antara salah satunya adalah jika ada sejenis belalang atau lebih dikenali pelesit datang masuk ke dalam rumah.

Dunia semakin moden, tapi amalan kepercayaan ini masih diteruskan. So, susah kita nak percaya atau tidak. Kalau percaya 100% dah dikira syirik, berdosa pulak, tak pasal-pasal tanggung dosa. Bagi aku ikut jek cakap orang tua, kalau pelesit masuk rumah, cepat-cepat buang ke luar rumah. That its ! Percaya sampai situ jek. Tak percaya lebih-lebih.

Korang tahu tak apa tu pelesit ? menurut wikipedia, pelesit merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinan dari golongan jin/syaitan yang dipelihara oleh seseorang bagi tujuan memudaratkan musuh.

Tujuan pelesit ini dipelihara adalah untuk memporak-peranda kan kehidupan seseorang, untuk membalas dendam dan digunakan bagi mendapatkan duit.

Pelesit dipercayai diberi makan darah dari jari tangan tuannya. Kebiasaanya menjelma sebagai sejenis belalang, mempunyai kepala berbentuk tajam dan tirus. Cara untuk mengenali rupa belalang pelesit adalah dengan melihat di atas kepalanya terdapat tanda merah. Apabila dicabut kepalanya akan nampak juraian rambut halus.

Dalam Kenangan



Tanggal 29/1/2012 pada pukul 8.05 malam, atok tercinta aku telah meninggalkan kami. Rasa sedih bila dapat panggilan telefon daripada adik-beradik nak bagitahu yang atok dh meninggal.

Mak dan cousin sanggup drive malam-malam hanya untuk bawa aku pulang ke kampung. Sampai di kampung, apa yang aku mampu lihat sekujur tubuh kaku di ruang tamu.

Memang sedih masa tu, sempat salam nenek yang menangis teresak-esak bila menceritakan kembali kisah saat arwah nazak.

Arwah meninggal disebabkan sakit tua ketika berumur 76 tahun. Rasa sayu bila melihat wajah arwah sambil diperhatikan sedara-mara. Kami sekeluarga bergilir-gilir menemani arwah sehingga keesokkan paginya. Tidak henti-henti kami membaca surah yassin, alfatihah dan tahlil untuk arwah.

Memang tak percaya arwah dah tak ada, baru seminggu aku jumpa arwah. Tak sangka secepat itu dia pergi. Banyak kenangan dari kecil hingga dewasa yang kekal tersemat dihati yang membuatkan sebak bila diingat kembali.

Semoga arwah dicucuri rahmat dan bersama dengan orang yang beriman. amin

Dalam Kenangan,
Hassan bin Ahmad
1953-2012

1/30/12

List Peserta Fast Giveaway SoL & Amar (TAMAT)



22 Feb 2012 - 3 Mac 2012
Ini adalah list blogger yang join Fast Giveaway. Pastikan blog korang ada dalam list, inform kalau tak tersenarai. :) sambil-sambil nak tunggu sampai dateline, boleh korang blogwalking each other. :)

1. http://qaqamine.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
2. http://epyfiqah.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
3. http://mamalynnthestoryteller.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
4. http://disiniadaceritera.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
5. http://storymoryiqin.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
6. http://kesahhyayadengansidia.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
7. http://justasimplediary.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
8. http://wanawanachup.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
9. http://mypasteldiary.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
10. http://lleeya.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

11. http://loveyoucontest.blogspot.com/
12. http://bertuahx.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
13. http://amyfendi.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
14. http://a-girl-with-a-heart.blogspot.com/2012/02/ini-1st-giveaway-sol-amar.html
15. http://fafazukri.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
16. http://aisyahhumaira99.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
17. http://aiaimausnnaafred.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
18. http://gengggkapak.blogspot.com/2012/02/ini-1st-giveaway-sol-amar.html
19. http://qieapplehijau.blogspot.com/2012/01/htrehrghrh.html
20. http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

21. http://zakie11.blogspot.com/2012/02/fast-giveway-sol-amar.html
22. http://langkahlinda.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
23. http://tehaalarh.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
24. http://ulatcomeywarnawarni.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
25. http://blog-aku-nie.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
26. http://shahsya.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
27. http://cikharty88.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
28. http://faratikasuzastri.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
29. http://miszuzmy.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
30. http://farahmajdiah.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

34. http://cyunkchenta.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
40. http://storiesmoriesimontelkulala.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

41. http://ramd-han.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
42. http://elmasrygirl91.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
43. http://arnabcutez94.blogspot.com/2012/02/ini-1st-giveaway-sol-amar.html
44. http://sweetylikecandycan.blogspot.com/2012/02/ini-1st-giveaway-sol-amar.html
45. http://rasacintasaya.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
46. http://syasyajohan.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
47. http://eika-junho.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
48.
http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
49. http://ceriteraalline.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
50. http://hairuliza-anakku.blogspot.com/2012/02/ini-1st-giveaway-sol-amar.html

51. http://tyra-faiera.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
52. http://akusukebiru.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
53. http://tulisancyra.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
54. http://lystra-lily.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
55. http://faralalalala.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
56. http://princessrosesdiary2012.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
57. http://chibbyabby.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
58. http://alianorli.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
59. http://24-7nay.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
60. http://gadisdalamduniesendiri.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

61. http://tynastory.blogspot.com/2012/02/contest-fast-giveaway-sol-amar.html
62. http://wafflestick96.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
63. http://cempakakuningku.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
64. http://mrsbullat.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
65. http://aisyahkz.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
66. http://ouhhhh.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
67. http://eikanurviolet.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
68. http://recycleboxes.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
69. http://alongnidar.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
70.
http://gadisskirtlabuh96.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html

71. http://arnabcutez94.blogspot.com/2012/02/fast-giveaway-sol-amar.html
72. http://kisahsayangsafuraa.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar.html
73. http://bicarahatilaila.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar.html
74. http://fikasukamengeja.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar_01.html
75. http://storyofmine1323.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar.html
76.
http://nurulainhusna.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar.html
77. http://agirlwithherchoclatecake.blogspot.com/2012/03/giveaway-sol-amar.html
78. http://contest-giveaway-gurlz.blogspot.com/2012/03/fast-giveaway-sol-amar.html
-----------------------------------------------------------------------------------
TAMAT
-----------------------------------------------------------------------------------

Segmen : Jom Berkenalan dengan Sahabat Blogger


Hye peeps ! Shiema Sufian ajak aku join segmen baru dia. Rasa excited pulak bila owner yang invited join segmen dia. Haha

So, aku pun join la dengan ikhlas hati, gembira sebab akan dapat kenal ramai sahabat blogger. :)
Kalau korang berminat nak join jugak, klik jek banner dekat atas tu.

Name : mohamad solehin bin mohamad nor
Age : 20 tahun
DOB : 23 april 1991
start become blogger : since 2010

1/29/12

attention to all bloggers !



Hye peeps ! Terima kasih kepada semua bloggers yang follow blog buruk aku ni. :] Tengok gambar atas macam marahkan ? Tak marah tapi baran. :)

Nak kata aku amalkan 'you follow me, i follow you back' memang aku buat. sumpah! aku buat.
tapi
mungkin certain blogger ada yang tak alert. Bila korang follow aku, aku akan follow korang balik. tapi, ada yang aku tak dapat nk follow balik sebab aku tak dapat detect link blog blogger tersebut.

Kalau dah follow, then bagitahu dekat tagboard, boleh la aku follow balik. Bukan aku sorang jek tapi bloggers yang lain pun mesti pernah kena jugak.

aku ada tutorial dekat sini, dah lama da aku buat tutorial ni untuk paparkan link blog
Check this out!

http://mohamadsolehin.blogspot.com/2011/04/tutorial-paparkan-link-blog.html


Debaran AJL 26 telah bermula



Hye bloggers ! aku tak sabar nak tunggu malam ni, sebab apa ek ? kan ada AJL ke 26 dekat TV3. Tapi rumah sewa tak ada tv la. Hahaha. pandai-pandai la kena cari kedai mamak nak menapak dekat sana nanti.

Mesti korang dah tahukan siapa finalis AJL ke 26 kan ? Dekat bawah ni ada senarai finalis.

1. Wanita Seluruh Dunia - Projek Pistol
2. Sedetik Lebih - Jaclyn Victor
3. Kekanda Adinda - Atilia & Monoloque
4. Penakut - Yuna
5. Kalau Berpacaran - Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimate
6. Cinta Muka Buku - Najwa Latif
7. Karma - Faizal Tahir
8. Kisah Hati - Alyah
9. Sungai Lui - Aizat
10. Gadis Semasa - Yuna
11. Awan Nano - Hafiz
12. Beribu Sesalan - 3 Suara

Agak-agak pulak yang jadi pengacara atau hos untuk AJL ke 26 ? Kalau tahun lepas, Ally Iskandar, Faizal Ismail dan Cheryl Samad. Tapi tahun ni Ally tak ada la pulak. Hanya Faizal dan Cheryl menjadi hos untuk AJL kali 26.

AJL ke 26 kali ini menjadikan elemen air sebagai tema atau konsep keseluruhan persembahan. Tak sabar nak tengok design stage AJL kali ni. AJL akan berlangsung pada 29 Jan, hari ni pada pukul 9 malam di Stadium Bukit Jalil dan TV3. Acara karpet biru akan dimulakan pada pukul 7.30 malam.

Korang rasa siapa yang bakal menjadi juara AJL ke 26 ? Kalau tanya aku, aku akan jawab 3 suara, yuna dan Aizat. Mungkin salah satu, tak pun ketiga-tiga artis pun boleh jugak. :)

bye !

1/28/12

Cara-Cara Nak Download Video Di Youtube

Hye peeps! Kebiasaan kalau kita tengok video yang best-best dekat youtube, mesti kita nak download video tu. Kebiasaannya kalau orang tak tahu cara nak download, dia akan download video direct menggunakan IDM.

IDM hanya boleh download video di youtube dalam format asal youtube iaitu flash video atau flv. So,kualiti die akan kurang baik lah walaupun masa tengok kat youtube macam best je.

Oleh itu, aku nak kongsi dan tunjukkan macam mana nak download video di youtube dengan format lain seperti mp4 atau mp3.

Ada beberapa website yang menawarkan perkhidmatan macam ni tapi mesti ada Java Application dulu (kebanyakannya la). Antaranya adalah:

1. http://keepvid.com/
2. http://www.savevid.com/
3. http://keep-tube.com/

Cara nak download:
1. Copy url video di youtube
2. Paste url video dekat salah satu website. (aku prefer keepvid)
3. Tekan butang download atau convert
4. Tonton la sepuas-puasnya. :)

Bagi siapa yang pakai IDM, bila korang dah pilih nak download guna format apa contoh mp4. IDM akan automatik detect dan take over the download. :) Kalau sesiapa yang tak ada IDM pun boleh download tapi lambat la sikit yek. :]

bye !

Dah Cecah 300. Alhamdulillah

Hye peeps ! macam mana dengan hari sabtu korang semua ? dapat la relax-relax bersama family, bangun lambat, mengeliat badan setengah jam. :)

Alhamdulillah, hari ni follower aku dah bertambah. Tak sangka ramai yang sudi follow blog aku. Dah cecah 300 followers dah. Terkinja-kinja jugak sebenarnya buat entry ni. Hahaha

Siapa la yang tak gembirakan follower dah ramai, sedangkan Hamis Jalikha pun masih happy bila follower dah 35288.

Terima kasih kepada Cik Asha yang dah jadi follower aku ke 300. :) Jom kita ramai-ramai follow blog dia pulak. Klik gambar bawah ni.


Terima kasih juga pada semua follower yang lain. Sorry kepada follower ke 200 sebab tak larat nak cari awak. :) Ajak ramai-ramai follow blog aku ! :]

bye ! :)

Selimut Putih - Insaf Bai !



hye peeps ! Dah follow blog yang aku promote ? Haha, tak paksa pun. Ok lah, nak cerita tentang housemates aku ada macam-macam ragam.

Ada sorang kawan aku memang jenis suka bangun awal. Wajib bangun awal punya la setiap hari. pukul 11 malam tepat dah terbongkang atas tilam. Biasalah bangun pagi dia akan pergi solat subuh dulu and then buka desktop besar dia tuh. :)

Dia memang tahu perangai kitorang ni susah sikit nak bangun awal. Jadi, dia akan loud speaker dengan lagu-lagu nasyid. Pagi-pagi dah dengar nasyid, memang insaf bai! :)

Lagu yang tak boleh tahan, lagu 'selimut putih' oleh Hijjaz. Baru dengar sikit lirik lagu tu terus terbeliak mata bangun tidur.
Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Terbujur badan dan kedinginan
Bila dengar jek lagu ni, mesti terbangun dari tidur punya la. Hari-hari dia akan buat macam tu supaya kitorang bangun pagi. :) Mula-mula ada jugak yang tension, tapi benda baik memang patut digalakkan. Betul tak ? Lama-lama dah biasa da. :)

Lepas ni, korang boleh la buat macam kawan aku ni kalau nak kejutkan member bangun subuh. :) Nak lebih dahsyat, bukakan surah yassin. kompem ! bangun bai. Haha

Ok. Bye ! :)

1/27/12

Jawapan JOM TEKA! #2

hye peeps! Segmen Jom Teka! #2 dah pun habis. Banyak juga jawapan yang aku terima. Ada yang jawab ikan, liquid paper, pen, klip kertas. Dari mata mereka mungkin ada kena mengena dengan tekaan diorang. :)

Gambar dekat atas adalah gambar korang kena selesaikan, dan mungkin clue yang diberi tak ada kena mengena langsung dengan objek tersebut. Harap maaf, saja jek nak bagi tension dan jawapan untuk Jom Teka! #2 adalah penyangkut baju. :)

Apa-apa pun, terima kasih kepada bloggers yang datang blogwalking dan yang mencuba menyelesaikan soalan Jom Teka! #2. :)

Blogger yang dapat menjawab dengan jawapan betul adalah Normi |Nadia Eshak |Faizah Husna . Tahniah diucapkan. :)

Seperti yang dijanjikan blog mereka akan di promote di blog SoL selama 24h. So, jom kita follow mereka. :)

bye!

Jom Teka ! #2

Hye peeps! sebelum ni aku pernah buat segmen teka gambar. So, disebabkan hari ni tiba-tiba rasa banyak masa nak diluangkan. Jadi, aku nak buat lagi segmen teka gambar.


Aku akan bagi gambar, dan korang kena la teka. Bagi siapa yang dapat teka jawapan dengan betul. Aku akan promote blog blogger tersebut selama 24 hours.



Ini gambar yang korang kena teka. Jom teka !

#clue : kering, almari :)

Segmen ini sah sehingga 6.00 ptg, 27/1/2012


SEGMEN TAMAT

SEGMEN BLOGWALKING & CLICKING BY FARAH


Hye bloggers ! sambil ber-blogwalking tadi, aku ternampak ada awek blogger buat 1st segmen. Jom join ramai-II. Klik banner kalau nk join. :)



Nama : mohamad solehin b mohamad nor
Umur : 20 tahun
tarikh lahir : 23 april 1991
jadi blogger sejak : march 2010
Harapan : harap dengan join segmen ini, dapat la kenal-II lebih ramai blogger dekat Malaysia ni. :)

Hadis Nabi #3



Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.

Jom Follow Dia !



Morning peeps !. Hari ni saja nak introduce 1 blogger. Best jek entry dia. :) Jom follow dia !

Jom Guna CustoPack Tools !

hye peeps ! Hari ni just nak sharing korang satu software yang boleh customize penampilan dalam laptop korang. Nampak pelik bila nak terangkan dalam bahasa melayu. :]

CustoPack Tools is a free software that allows you to easily customize Windows appearance through the installation of packs. Made by the CrystalXP.net team, it is compatible with Windows XP (32-bit), Windows Vista (32 or 64-bit), and Windows 7 (32 or 64-bit).
Bagi siapa yang dah bosan dengan basic bentuk folder dan lain-II yang ada dalam laptop tu. Boleh la pakai software ni. aku ada print screen contoh untuk korang lebih faham tentang fungsi custoPack ni.

sebelum

selepas

Korang boleh pergi website CustoPack dan download disana. Klik gambar di bawah untuk ke website.



1. Klik untuk download software
2. Install dalam laptop
3. Klik CustoPack Gallery di website.
4. Pilih theme yang menarik dan download.
5. Install
6. Pilih 'basic' atau 'classic' atau personalized (aku prefer basic).
7. siap !

Mungkin ada beberapa folder di laptop yang tak berubah, mudah caranya.

Right klik folder > properties > customize > change icon > open folder (icon) > ok >refresh


Ok, selamat mencuba ! :)

p/s : mungkin ada yang dah tahu, tp ini just nk kongsi kepada yang belum tahu lagi tentang software ni. Sharing is Caring ! right ?

1/24/12

Best Ke Kuku Panjang ?

Hye peeps ! tengah hari tadi lepas lunch, aku dengan kawan aku pergi cari kedai hp nak beli charger. Hp kawan tak boleh nak charge. Jadinya, kena beli charger untuk bateri sahaja.

Ok, bukan nak cerita pasal hp tapi pasal tauke kedai hp tu. Aduii, nasib baik sekarang ni musim raya cina. Kedai pun tak banyak buka. 2 3 kuah kedai jek yang buka. Terpaksa la singgah jugak kedai. Tauke nya lelaki, orang nya pun memang ramah. Tapi ada tak kena pulak dengan dia. Aku terpandang la tangan dia.

OMG ! panjang nya kuku tauke ni. Isshh, memang kembang tekak aku ni. Kalu 1 tangan tak apa. Ini tidak, dua-II belah tangan berkuku panjang. Hello ! kuku kau panjang sangat. Kuning pulak tu. Aduyai, mual tekak aku tengok kuku kau. Nak aje aku muntah depan dia.



Aku rasa kuku tauke tu lagi panjang daripada kuku dekat atas ni. Tolong la, jangan la bela kuku. Aku tak boleh bayang kan ko korek hidung macam mana ? berdarah agaknya. Kalau pakai pewarna kuku, boleh tahan lagi. Ini tidak. kan lelaki ? gila apo nak pakai.

Apa ! kau bukan orang Islam ? Ok la kalu ko tak tahu. Dalam Islam tak sesuai nak bela kuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. . Walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang. bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut. potonglah kuku anda.

Orang yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah..kebersihan itu separuh daripada iman

Blogserius Kena Hacked ? Serius Beb !



Blog Serius kena hacked la pulak. Baru nak tengok entry baru. Keluar pesanan dari penaja la pulak. Hacker tu hanya digelar sebagai COD3BR34K . Kesian Blog Serius. Tak buat salah pun. Boleh pulak nak test secure ke tak. Cepat bagi balik password dia !! :]

Betul Ke Fazura bercinta dengan Tengku Mahkota Johor ?

Betul ke Fazura bercinta dengan Tengku Mahkota Johor ? Wah, kelas kau maria ! Rupa-II nya dah tiga tahun mereka bercinta. Tahun lepas Tengku Mahkota Johor telah menyertai dunia twitter dengan membuka akaun rasmi dengan handle @HRHJohor2. Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris bercinta dengan Fazura kat twitter.


Tahniah buat Tengku Mahkota dan Fazura, semoga kekal hingga ke jinjang pelamin. Mereka berdua memang sepadan, bagai pinang dibelah dua gitu. Semoga kekal abadi. :)

p/s : Lepas ni Fazura dah tak boleh pakai seksi-II lagi la jawabnya.

Makanan Yang Dipuji Oleh Quran Dan Hadis

Nak kongsi info berguna daripada buku 'Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit' oleh Dr. Adi Hashman.

Ada beberapa makan yang dipuji oleh Quran dan Hadis. Makanan-II ini terpilih dijadikan simbol. Pasti jenis makanan yang baik dan disyorkan kerana kemanfaatan kepada hidup yang sihat. Antaranya :

1. Minyak Zaitun


(Kami menumbuhkan untu kamu) pokok yang asal tumbuhnya di Gunung Tursina yang mengeluarkan minyak dan lauk bagi orang yang makan.
Surah al-Mukminun, ayat 20


  • Tubuh manusia lebih mudah menerima asid lemak yang terkandung di dalam minyak zaitun yang merupakan minyak yang terbaik daripada semua lemak yang dapat dimakan.
  • Minyak zaitun mengandungi lemak mono tidak tepu. Lemak ini tidak mempengaruhi peningkatan kadar kolesterol dalam darah, kaya dengan vitamin E dan bersifat anti-oksidan.
  • Minyak zaitun mampu melawan radikal bebas dan mencegah banyak penyakit-II degeneratif seperti tekanan darah tinggi, serangan sakit jantung dan strok.
  • Melambatkan proses penuaan, melawan kanser dan alergi.

2. Kurma



Kurma atau buah tamar adalah makanan yang disyorkan kepada Maryam, ibu Nabi Isa ketika beliau melahirkan Nabi Isa (Surah Maryam, ayat 25-26). Kurma adalah simbol makanan yang efisien. Bentuknya kecil namun mengandungi 50 % glukosa ringkas.

  • Digunakan sebagai sumber kalori tanpa melalui proses pemecahan enzim.
  • Lapisan kulit buah kurma mengandungi serat yang bermanfaat buat sistem penghadaman, mencegah sembelit.
  • Kandungan kalium yang tinggi pada kurma bermanfaat buat jantung, saluran darah, otot dan seluran penghadaman.
  • Kurma juga mengandungi tanin yang berfungsi sebagai pencegah cirit-birit.
3. Susu



Susu adalah makanan yang lengkap dan bergelar 'lima sempurna' dalam kamus nutrisi. Kandungan kalsium susu yang tinggi bermanfaat bagi jantung, otot serta metabolisme, khususnya bagi kesihatan gigi dan tulang. Susu adalah makanan terbaik dari segi nutrisi dan mutunya.

4. Habatussauda



Rasulullah pernah berkata

Gunakanlah habatussauda kerana di dalamnya terdapat ubat bagi segala perbagai penyakit, kecuali maut.
Riwayat Bukhari dan Muslim

Habatussauda atau jintan hitam didapati suplemen ini mengandungi elemen-II yang dapat meningkatkan sistem imun tubuh iaitu imunomodulator. Imunomodulator mengeluarkan interferon yang penting dalam sistem imun badan.

5. Susu Awal Ibu



Susu awal ibu tidak dapat digantikan apa jua susu ataupun bahan makanan yang lain. Quran mencadangkan pemberian susu ibu kepada anak selama dua tahun penuh.

Ibu-II hendaklah menyusukan anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang menyempurnakan penyusuan itu.
Surah al-Baqarah, ayat 223
Bayi yang diberi susu ibu lebih tahan jangkitan penyakit berbanding sebaliknya.
Proses penyusuan menjalinkan hubungan emosi antara ibu dan bayinya.
Menyusu adalah baik untuk ibu bagi membakar kalori dan mengurangkan berat badan yang telah meningkat selama hamil dan mengurangkan risiko kanser payudara.


1/23/12

Jom Join New Cicaktersepit Bloglist



Hye peeps ! sambil aku blogwalking tadi, ada terjumpa blogger ni yang tengah buat kira macam segmen untuk bloglist baru dia. Nampak macam menarik. So, aku pun join segmen ni.

Klik jek gambar di atas untuk join sekali.

Ada syarat tak ? eh, mesti ada punya. :)

SYARAT-SYARAT :

*Buat satu entry benda nih
*Just letak BANNER dan link dekat entry
*Follow kalau nak [tiada paksaan]
*Sape yang join INSYALLAH akan terus masuk dalam bloglist.

DUE : 25 JAN 2012 [RABU]

1/22/12

Berhati-Hati ketika Login FB

Hye bloggers ! Untuk perkongsian maklumat. Jika korang diminta untuk klik dan login ke laman web yang seakan-akan facebook ini, pastikan KORANG JANGAN SESEKALI LOGIN di web tersebut kerana ia adalah salah satu cara baru hackers untuk dapatkan ID dan password korang semua...pastikan url fb betul-betul www.facebook.com/ bukan seperti diatas.

Dialog : Tanah Kubur (Dedah Aurat)




lelaki : mak i suruh kahwin cepat.

sarah : nak kahwin cepat ? eh. seronoknya. i memang dh lama tunggu lamaran u. cuma u jek lambat lamar i.

lelaki : tapi i tak boleh kahwin dengan u.

sarah : kenapa u tak nak kahwin dengan i. eh! i dah ready da.

lelaki : i dh tunjuk gambar u dekat mak i. u tak sesuai untuk keluarga i. dia ckp u seksi sangat.

sarah : eh? salah ke i pakai seksi ha ? u ckp dengan dgn mak u, i ni seksi dekat luar jek tau. hati i baik. tak semesti perempuan dkt luar tu pakai tudung semuanya baik.

lelaki : mak i tak suka. maafkan i sarah. i akan kahwin dengan khatijah. dia bakal isteri i. (sambil kenal kan khatijah dengan sarah)


sarah : u nk kahwin dengan perempuan macam ni ? eh, i ni lagi cantik tau, lg seksi. perempuan mcm ni, pakai baju kurung, pakai tudung. eee! kampung la.

lelaki : perempuan mcm u layak untuk buat main-II jek tau. i kalau nak kahwin, i cari mcm khatijah ni. mak i ckp kalau i nak kahwin kena cari perempuan yang baik-II, bukan kahwin dengan perempuan tak elok.

p/s : Harap maaf, tak ada niat untuk mengaibkan sesiapa. Hanya untuk peringatan bersama.

Gong Xi Fa Cai



Selamat tahun baru cina kepada semua bloggers ! korang tahu tak tahun ni tahun apa ? Tahun ni adalah tahun naga. Masyarakat cina lebih mengharapkan tahun ni lebih banyak 'ong' disebabkan naga yang punyai power.

Dekat rumah dah berkotak-kotak buah mandarin dengan ada la 2 3 biji hamper kawan bangsa cina bagi. Seronok bila dapat limau dengan hamper.
Hari-II makan limau. Hamper tak boleh buka semua. kena habiskan 1 1 dulu. :)

Start malam tadi dah bakar-II mercun. Memang bingit telinga ni tapi setahun sekali kan celebrate. Tapi seronok bila tengok kanak-II berlari sambil main mercun. So, biarla mereka berseronok.

Sebelum tahun baru cina dah kena prepare, beli barang-II dapur sebab biasanya sebelum malam tahun baru, kedai yang bertaukekan cina akan tutup untuk makan besar bersama keluarga. Jadi, mula dari malam raya sampai la habis cuti, kedai tak akan buka.

Kadang-II orang cina tak excited nak sambut tapi melayu yang ter-over sampai tutup kedai 2 3 hari. Macam diorang pulak yang beraya. :] maaf kalau ada yang tersinggung. Apa-apa pun, selamat bercuti dan gong xi fa cai !

Proud with Loo Jo Yee



hye u alls ! petang tadi aku ada la buka tv alhijrah dan masa tu rancangan 4 hidayah 4 hijrah. Mesti korang dah tengok cerita tu ?

Ok lah, aku nak kongsi cerita sikit tentang salah seorang jemputan rancangan 4 hidayah 4 hijrah untuk menceritakan kisah beliau iaitu Loo Jo Yee. Jom tengok gambar beliau dulu.


Loo Jo Yee disebelah kanan tu. Comelkan orang nya ? Mari kita kongsi cerita beliau. Nama Islam beliau tak dapat dikesan ya. :) Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan. Kurang tak boleh tau !

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi disebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat membangkang hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarga beliau.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui 2 peristiwa. Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-II Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-II. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-II Islam untuk masuk agama Kristian.

Untuk berdebat dengan rakan-II, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar. Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau dipercayai mendapat penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau kerana beliau masih muda lagi ketika itu.

Rakan-II Islam beliau telah banyak encourage beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan surrender kepada Allah.

Keesokan harinya, beliau menjalani medical check-up dan doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap 2 kalimah syahadah.

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah taala untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka ria hingga tersasar di jalan Allah.

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-II sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-II yang seusia dengan cara tersendiri.

p/s: Harap kita dapat iktibar dari kisah Loo Jo Yee. Sangat bangga dengan beliau kerana beliau percaya bahawa Allah itu wujud. :)

1/21/12

Jangan berani ambil !

 

Hye peeps ! Hari ni nak cerita sikit dengan korang berdasarkan pengalaman aku. Cerita nya baru hangat. Bila ?  semalam la sayang oi. Untuk makluman semua, atok aku sakit sekarang ni. So, makcik aku ni nak cuba berubat perubatan Islam. Makcik aku ada kenala seorang ustaz, dia ni pandai bab urut-urut batin dan ilmu ghaib pun terror jugak.

Nak dijadikan cerita, sebelum ustaz tu mulakan berurut atok aku, dia kena ngeteh dulu. Tahu tak apa ngeteh ? minum-II dulu. Sambil ngeteh tu, pakcik aku ni saja nak uji ke-professional ustaz tu. Jadi, dia bagi 1 batu putih. Cantik warna nya. Saiz sebesar buku lima tangan korang tu. Ustaz tu tenung punya tenung batu tu, sambil tarik nafas panjang.

Ustaz tu tanya mana dapat batu tu, pakcik aku cakap dia ambil dekat rumah lama. Tuan rumah dah meninggal. Jadi anak tuan rumah nak jadikan rumah sewa. Barang-II dalam rumah kena keluarkan. Pakcik aku jenis jakun sikit. Dia ambil simpan dalam almari bilik.

Ustaz tu bagitahu dalam batu tu ada jin. Tapi tak tahu jin Islam atau pun kafir. Jadi, sebaik-baik jalan adalah buang ke dalam sungai. Kalau nak guna pun, nanti makan tuan nya sendiri.

Lepas tu, pakcik aku bukan main cuak lagi. Terus dia mencari la barang-II yang dia dah pernah kutip.
Bini dia bukan main bising lagi, marah pakcik aku bila tahu pasal benda tu.

Pakcik aku ambil lembing dibawah katil dia. Siap berbalut dengan kertas lagi. Ustaz tu belek-II lembing tu. Lembing tu memang dah berkarat. Lama jugak la dia tutup mata sambil baca doa. 

Kemudian, dia cakap lembing tu ada tuan. Perempuan orangnya. Daripada jauh nampak cantik. Bila dah dekat bukan main panjang rambut dia. Mengerbang ! kata ustaz tu sambil menggaya kan rambut panjang.

Ustaz cakap lembing tu dah pernah makan darah. Aku pun terkejut sebab ada bahan bunuh pulak dalam rumah. Pakcik aku cakap lembing tu pun ambil dalam rumah yang sama dengan batu tadi.

Ustaz tanya bini pakcik aku yang dia pernah kena lebam-II tak. Makcik aku ngaku dia pernah kena lebam-II dekat bahagian peha. Ustaz cakap dia makan darah bini pakcik aku. Makcik aku pun ngaku dia pernah kena. Dah lama kena sebab pakcik aku dah simpan lembing tu 4 tahun.

Terkejut semua bila dengar cerita tu. Semua seram-II sejuk. Ustaz minta benang merah dengan kain. Sambil baca doa, dia masukkan ke dalam kain dan balut kedua-dua barang tadi dengan benang. Dia cakap benang merah untuk ikat makhluk tu supaya tak keluar daripada barang tempat dia menumpang tu.

Kalau sesiapa jumpa, then orang tersebut simpan macam pakcik aku ni. Orang tersebut akan sama pengalaman yang pakcik aku alami. Sebab tu, jangan berani nak ambil barang-II yang pelik-II.

Kita akan mudah tertarik dengan benda-II macam tu sebab benda tu akan memujuk/ merayu kita supaya kita ambil dia. Besar kemungkinan, kita akan jadi tuan dia pulak. Kita tak perasan tapi akan terdetik dihati akan berkata benda tu nampak cantik. Jadi, terus ambil bawak balik.

Pengajaran, jangan berani ambil benda yang pelik-II. Ingat tau !

bye !

1/20/12

Hadis Nabi #2


Dari Abu Said Al-Khudri r.a : Rasulullah saw bersabda,

“Tidak halal sedekah diberikan kepada orang kaya, kecuali fisabilillah, orang yang dalam perjalanan atau jiran fakir yang diberi sedekah kemudian memberikan hadiah kepada mu atau mengundang mu.”
[Sahih Abu Daud, Ibnu Majah dan lain-lain]

1/19/12

Amalan Di Tahun Baru Cina


Tahun Baru Cina hanya beberapa hari lagi. Minggu ini adalah minggu terakhir sebelum Tahun Baru Cina tiba. Mesti kawan-kawan kita yang berbangsa Tiong Hwa atau lebih dikenali bangsa cina sibuk membersihkan rumah, memasang langsir yang bersih dan sebagainya, membeli beberapa cookies, mendapat pakaian baru.

Persiapan nya sama sahaja seperti kita nak menyambut Aidilfitri. Tetapi, dalam amalan mereka mempunyai kepercayaan karut atau dalam bahasa om putihnya 'superstitious'.

Tidak semua bangsa cina mengamalkan kepercayaan itu lebih-lebih lagi bagi generasi baru yang mengamalkan hidup moden. Sebenarnya, bagi mereka yang karut, terdapat lebih banyak perkara untuk menyediakan.

Kebanyakan orang yang mengamalkan kepercayaan karut ini adalah orang-orang tua yang diturunkan dari generasi ke generasi seterusnya. Generasi menganggap amalan ini merupakan pembaziran dari segi wang dan masa.

Amalan karut yang wajib dilakukan:

1. Membeli set baru mangkuk, pinggan, sudu dan chopsticks yang akan digunakan pada malam semasa makan besar dan juga penyapu baru.

2. Bagi perempuan yang sudah berkahwin, diwajibkan untuk makan besar dengan keluarga sebelah suami. Jarang untuk bersama menyambut perayaan bersama keluarga kandung sendiri.

3. Tidak menggunakan apa-apa yang tajam seperti pisau atau gunting pada hari pertama Tahun Baru Cina. So, mereka akan mula memotong makanan, bersedia untuk makan tiga hari esok kerana tidak mahu menggunakan pisau pada hari pertama Cina Tahun Baru.

4. Bagi kebanyakan orang Cina, mereka percaya bahawa mereka tidak perlu menyapu lantai pada hari pertama Tahun Baru Cina kerana takut semua nasib tahun itu hilang.

5. Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun.

Kebanyakan daripada generasi muda telah melanggar kepercayaan karut. Tetapi untuk menghormati orang yang lebih tua, amalan ini tetap diteruskan kerana ia adalah sangat sukar untuk mengubah sesuatu yang telah menjalankan amalan selama bertahun-tahun.

bye !

1/18/12

Spontaneous Thursday #2



Woman was created from a rib, and if you try to straighten a rib you will break it, so deal with her gently.
Prophet Muhammad s.a.w

Wordless Wednesday #5


Malaysia Airlines Missing You Flashmob at KLIA


Jom tengok video ni. Menang best, tak sangka ada jugak orang buat dekat Malaysia. Ingatkan dekat overseas jek.
Malaysia Airlines' flash mob wasput together with the talents from Kit Kat Klub a subsidiary of Enfiniti Vision Media, Malaysia Arlines staff & family, students fromUnisel and renowned Malaysian professional dance choreographer Pat Ibrahim of Puteri Gunung Ledang, P.Ramlee and The Secret Life of Nora musicals fame.

Thank You So Much !

Hye peeps! Hari ni aku rasa happy sebab my BFF give a presents to me. :) Dia bagi aku header baru untuk blog aku ni.

Sebelum ni, aku memang tgh stuck untuk cari idea create blog header. Agaknya dia kesian tengok aku nyorok dekat hujung bilik, tergaru-II macam beruk sebab ketandusan idea. :]

Bagi aku memang cantik blog header tu. Memang i like ! Haha. Appreciate sangat-II dengan hadiah dia. Thank you so much Amarul!

Jom singgah blog dia. AkuDanPhotography

bye !

1/16/12

Semua Akan Nampak Kelakar Bila Ada Mata

Check this out! Semua nampak comel jek. Idea yang kreatif menghasilkan sesuatu yang 'awesome'. :)