Pages

9/29/13

Aku Pelajar UiTM Shah Alam.


ambil mood dengan mendengar lagu Diandra arjunaidi sambil nak buat entry baru untuk blog aku yang dh lama tak di-update. Selalu juga aku buka tapi tak update sebab mood tak ada lah. Kalau aku nak update, aku suka privasi. Tak boleh fokus kalau x ad privasi. Ada jek hamba Allah yang duk sibuk kacau.

Okay, aku just nak cerita la yang aku dh sambung degree. Alhamdulillah, dapat sambung jugak kan. Excited jugak la kan, sebab dapat belajat dekat tempat baru, dapat kawan baru. Insha Allah, harap-harap tak culture shock sangat la kan..

maaf lah yek, entry bercampur aduk. almaklum la, banyak benda nk dicerita.

mula-mula aku nak ucapkan la terima kasih kepada keluarga dan pakcik, makcik aku yang sudi hantar aku untuk daftar pelajar dari Muar hingga ke UiTM Shah Alam ni. Kalau tak ada mereka, aku tak sampai ke sini jugak..Mereka banyak berkorban untuk aku. Lepas kemas barang hari tu pun, aku ada lah rasa sayu dihati ini bila tengok mak bapak aku melambai-lambai dari jauh..setiap kali berdoa selepas solat terutamanya ketika solat jumaat, aku selalu berdoa kepada Allah taala. Ya Allah, kau sampaikan lah rindu ku pada keluarga ku ya Allah.. bukan nak riak/bangga, tapi memang itu yang aku selalu buat. Dengan siapa lagi kita nak mengadu selain Allah ?

Tapi percaya lah, selepas tu kita akan rasa tenang. Sebab apa, aku dh 3 minggu tak balik. Setiap minggu mesti akan ada program wajib. Memang rasa nak maki/mencarut aje siapa yang buat program...Serious ! memang panas hati betul. Nak tak nak, memang kena pergi jawabnya. Biasa lahkan kita nk student baru walaupun terus lompat sem 3. Aku ni kategori separuh student baru, separuh student lama. Hybrid la gitu..hahahaha

tapi, tak pe. cuti pertengahan semester semakin hampir, memang tak sabar nak balik kampung. cuti 1 minggu. memang aku akan gunakan dengan sebaik nya..insha Allah, plan yang baik-baik sahaja.


Ketua Program (KP) aku memang baik orang nya, manis aje muka dia. Harap-harap sampai hujung semester muka manis, takut jugak kalau dh bertukar raut muka sebab students selalu datang mengadu masalah padahal masing-masing ada penasihat akademik (PA).. betul tak ? maaf ye doktor haryati... :)

pasal suasana pembelajaran dia memang lain, kalau masa diploma dulu. aku tak ada pun mass lecture, aku banyak kelas tutorial. So, masa degree ni ada 2 kelas,  kelas tutorial dan kelas mass lecture. Kalau mass lecture, kita dengar aje lah apa yang lecture explain dekat depan, biasanya memang ramai student sebab bergabung dengan kelas lain. 


UiTM Shah Alam lebih dikenali USA atau UiTM Salam. Kampus utama ni besar sebenarnya, memang seronok la kan..kawasan memang banyak berbukit, aku suka pergi kuliah naik bus. Selalunya naik bus rapidkl, memang kena bayar rm1. Biasanya aku pergi kuliah/kelas sahaja akan naik bus. Bila habis kuliah, aku akan ramai-ramai jalan kaki. Siap la korang, sampai bilik aje. Ketiak masing-masing gerenti berpeluh. Tak usah kata la, memang berjurai-jurai peluh, sebab tu aku tak suka pergi kuliah jalan kaki. Sampai kelas jek memang fuhhhh !!

Kalau dekat UiTM Salam ni pun aku dah berpeluh naik tangga, apa lagi kalau aku naik tangga batu caves sana ? memang tak mampu..Tiap kali chit-chat dengan mak aku, aku mesti cakap pasal tangga. Mak aku biasa lah, mesti dia akan cakap "haaaa bagus la. exercise sikit. badan tu dah la makin bolat" 



memang la naik tangga itu dapat jadikan exercise tapi sedangkan orang yang kurus pun boleh sakit lutut naik tangga, inikan aku yang bolat ni....

okay la. setakat ni la aku bercerita sorang-sorang..assalamualaikum. :)

9/1/13

Selamat Hari Merdeka ke-56


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Teringat lagu arwahyarham Sudirman Hj Arshad, masih terngiang-ngiang di telinga mengimbau kembali zaman sekolah rendah dahulu. Aku pernah masuk pertandingan lagu patriotik dan aku menyanyi lagu ni. Ramai pelajar lelaki nyanyi lagu Tanggal 31 ni tetapi semua tak menarik ! tapi aku dapat tempat ke 2. Power tak aku ? suara belum baligh boleh la tahan, lepas baligh terus ke hanyut ke laut jawabnya.. :)

Bukan nak cerita panjang pasal memori silam aku, tapi nak cerita pasal memori negara kita. Alhamdulillah, Malaysia dah merdeka selama 56 tahun. Dah lama tuh ! Kalau umur manusia, dah pangkat nenek,datuk rasanya..

Logo merdeka untuk tahun 2013 ni, memang tak mengecewakan seperti tahun lepas. Dengar cerita logo tahun lepas tu, budak praktikal yang buat..Adik aku sekolah rendah pun pandai edit-edit logo macam tu kan..Soooo sorrryyyyyyyyy !

 Logo tahun ni memang cantik..mungkin mereka dah alert dengan kutukan dan kritikan daripada rakyat Malaysia sendiri yang logo tahun lepas buruk ! bagus, akhirnya mereka sedar......

Slogan kata untuk tahun ni pun sedap, menepati dengan isu semasa yang pernah berlaku sebelum. Rasanya mereka mengaitkan dengan isu pencerobohan di Lahad Datu'..

"Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku"

Memang sedap didengar la. Pandai siapa yang bagi ilham. Tahniah ! Didalam kita gembira menyambut kemerdekaan, mesti ada sambutan ambang kemerdekaan. Ramai la anak-anak muda sibuk keluar ke bandar, sibuk ke Dataran Merdeka nak sambut detik jam 12 , nak melaungkan kata keramat MERDEKA !

Tak salah pun nak sambut ambang merdeka, tetapi kita ni manusia biasa, memang la lemah. Jadi, seharusnya didalam keseronokan tu kita kena la jaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan..Itu memang perlu dititik beratkan sebab perkara tu la yang manusia lemah macam kita ni selalu lupa, lalai...

Ingat waktu kecik-kecik dulu, main-main dengan adik beradik sampai suka, ketawa tak ingat dunia..Mak siap pesan "suka-suka, tu kang mesti nangis" akhirnya memang betul-betul menangis.. motif ? ada kaitan ke ? cuba fikirkan....

Tengok la sendiri persembahan secara live di TV2, okay aje nak menari, menyanyi cuma pakaian tu macam terlalu seksi, untuk tatapan umum. Kita selalu disajikan dengan jenis pakaian macam ini dan orang dah tak rasa pelik bila tengok tapi orang pelik bila kita berjubah, berjanggut..bertudung labuh dan berniqab.. betul tak ?



contoh lagi satu seperti dibawah ni, gambar dibawah ni aku dapat didalam FB. Orang kata gambar ni diambil didalam sebuah hotel..



Bila sifat malu tak ada dalam diri, begini la jadinya...pesanan untuk diri sendiri dan untuk kita semua sebagai rakyat Malaysia..Banyak cara lain untuk kita mengekspresikan/ menunjukkan semangat kecintaan kepada negara kita.

Akhir sekali, aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA KE-56, SEMOGA NEGARA KITA AMAN DAN MAKMUR, DILIMPAHKAN DENGAN SEGALA RAHMAT DARI ALLAH TAALA. AMIN.

SYUKUR MALAYSIA MASIH AMAN ! :)