Kerja di 7eleven part 1

Sementara nak dapat kerja tetap. Aku nak cari kerja sementara nak tunggu kerja yang lagi bagus.

Daripada duduk rumah je, memang lah best tak buat kerja tapi duit tak masuk. Poket kering. Mateyyy!

So, Aku ada minta borang kerja dkt 7e jalan sallmeh, yg depan shell tuu..

Dah isi, siap extra paper untuk work experience. Hahaha

Aku expect nak kerja as pembantu kedai je sbb tgk notis ditampal mmg nak cari pekerja utk job tu.

Lama jugak la menunggu, dalam beberapa minggu. Lepas tu dapat lah call, perempuan yg call tu.

Dia tanya, dah kerja ? Aku jwb lah tak kerja lagi. Lepas tu dia nak jumpa untuk interview.

So, decide pukul 1 jumpa dkt 7e maharani yg depan MPM tu. Aku ingatkan 7e jalan salleh je.

Rupanya borang aku tu, dia submit dkt office muar. So, field manager akan tgk dan masukkan kan dkt mana2 7e yg perlukan pekerja.

Excited lah aku nk pergi interview. Siap pakai slack hitam dgn kemeja. Susun sijil2 yg berkaitan semua.

Yg problemnya kasut aku. Dah lah tak ada kasut yg cantik. Yg tinggal kasut converse yg dh luntur tu haaaa.

Serius mmg buruk. Warna asal kelabu tapi dah bertukar jadi warna kuning. Mcm apa kannnnn? Hahahaha

Nak tak nak terpaksa lah aku pakai. Maka, pergi lah aku interview disana. Nervous jugak lah mula2 nak interview. Alhamdulillah, manager dgn field manager ada dkt situ.

Keliru jugak aku yg mana 1 manager dgn field manager.. Rupanya yg interview aku tu field manager. Dia yg jaga semua store 7e dalam Muar. Manager pulak yg incharge dalam store 7e.

Aku ingatkan dia offer kerja cashier je. Tapi rupanya dia offer kerja asst. store manager. Wowwww!

Excited kau. Mana tak terkejut. Dapat title tinggi jugak tu. Aku bwh manager. Bwh aku ada management trainee dengan store assoc.

Basic gaji rm1200. Woowwww lagi! Serius tak sangka, aku pun accept lah job tuu.

So, 5 hari aku on training. Semua kerja aku kena buat, dari sapu sampah, mop lantai, lap cermin, susun barang. Semua lah kerja yg berkaitan.

Bukannya apa, itu semua bersebab bukan saja2 je nak kasi buli.

Nak beri pengalaman dan kena tahu semua kerja yg kena buat dalam 1 shift.

Alaaa. Bab kerja membersih tuu, kacang je sbb dkt rumah pun aku juga yg bersihkann.

So, sebelah mata je buat kerja tuuu.

Panjang sangat ni.

Sambung part 2 lah yerr.


Posted via Blogaway


Comments

  1. amboi siap bersmbung lg., pbjang tul citer nih., huhu
    pe2 pun good luck
    kerja rajin2 deh.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaha. malas dah nak buat part 2. benda yg lepas jgn dikenang. hahaaha :)

      Delete
  2. Hmmm ak seronok kerja kat 7e nie... Ramai kawan dan byk pengalaman baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, memang seronok. cuma ramai je yang pandang enteng dengan kerja 7e. padahal sama je dengan kerja lain :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Haha. Lama gak berminggu2 baru call. Ingatkan kejap je. Susah gak nak minta 7Eleven

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pada kekosongan, kalau ada kosong. memang laju je dia akan call ;)

      Delete
  4. salam.boleh tau soalan ape je diaorg tanye? sebab lagi 3 jam nak interview position yg sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sangat-sangat sebab lambat respond T_T macam biasa je soalan dia,

      1. perkenalkan diri
      2. pengalaman bekerja

      tak banyak pun, sijil jangan lupa bawak sekali :)

      Delete
  5. Klau pkrja biase2 gaji basic dia brpa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, saya tak pasti berapa gaji diberikan untuk cashier dan management trainee. saya pun dh berhenti sebagai ASM 7E :)

      Delete
  6. Klau pkrja biase2 gaji basic dia brpa ye?

    ReplyDelete
  7. hai guys :)

    Untuk maklum balas segera, boleh email kepada saya mohamadsolehin@gmail.com ye :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum.. Nk tanye, kerja as assistant manager pon ikot shif ke??

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.. Nk tanye, kerja as assistant manager pon ikot shif ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. ye, assistant manager pun kerja ikut shift. 1 shift 8 jam kerja. ada 3 shift. hanya store manager saja yang kerja ikut standard office hour.

      Delete
  10. Replies
    1. rasanya rm1000 itu untuk management trainee dan cashier. kalau assistant manager rasanya sekarang dah rm1300

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Mmg kena bwk sijil2 ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih elok bawa je sijil tu semua. Sijil SPM paling penting ye :)

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. Assalam bro, nak tnya krja part time 7e ni brp ? And fulltime jgk....pstu sjil ape yg kna bwk ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. sekarang gaji dah di selaraskan. Gaji paling rendah rm1000. bawa je semua sijil yang korang ada. sijil sekolah rendah tak payah lah. sijil SPM jangan lupa pulak ye :)

      Delete
  16. Untuk maklum balas segera, boleh email kepada saya mohamadsolehin@gmail.com ye :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

Popular posts from this blog

Pantang Kalau Nampak Pelesit

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin