Laptop tu kena pandai jaga, kalau nak pakai lama :)



Hye peeps ! Zaman sekarang ni, semua orang dh ada laptop. Main pakai jek tapi tak pandai nak jaga. Bahagian luar laptop memang la kita jaga, siap beli cleaning kit lagi. Itu la tanda sayang kita pada laptop. :)

Sebelum nak cerita panjang, mari aku kenal beberapa komponen penting dalam laptop iaitu motherboard atau mainboard dan laptop fan.

Motherboard atau biasa juga disebut mainboard merupakan sebuah papan utama dimana terdapat komponen-komponen serta chip controller yang bertugas mengatur lalu lintas data dalam sistem motherboard. Fungsi umum dari motherboard adalah tempat memasangkan processor, RAM, VGA Card, Sound Card, Internal Modem, dan lain-lain.

Kipas angin diletakkan di dalam laptop seperti kipas angin untuk mendinginkan processor dan macam-macam lagi yang ada dalam laptop tu. Kipas angin tersebut berfungsi untuk menjaga suhu udara agar tidak melebihi suhu yang ditetapkan.

Tapi ini true story dan 1 realiti yang harus di hadapi oleh pengguna-pengguna laptop. Sebab habuk yang terperangkap dekat fan laptop korang akan menyebabkan "overheating" pada processor seterusnya laptop korang akan mati.



Tapi boleh hidup balik jangan takut ;) Tapi jika berterusan, motherboard laptop korang akan terbakar lepas tu dah tak hidup-hidup dah, memang pergi tak kembali la jawabnya. Kos motherboard laptop sekarang ni dah la mahal, baik maintenance dengan bersihkan habuk dalam laptop. Charge selalu kedai kenakan RM100 ke atas.

Dekat kedai dah banyak jual cooler fan laptop yang berfungsi untuk menghantarkan udara dan membantu kipas laptop dalam mendinginkan suhu laptop. Tak membantu sangat sebenarnya.

Bergantung pada budi bicara kedai servis tu la. Selamat menjaga laptop korang ;)

bye!

Comments

  1. oo..bole ea hantar service bersihkan laptop. nnt die buka la semua komponen laptop ni. gitu ke?

    ReplyDelete
  2. @cinta nabella terima kasih :)

    @Siti Naemah Md Azlan boleh jek. tapi tak tahu semua kedai ada buat tak. :)

    ReplyDelete
  3. laptop aku dah berjasa ngan aku 5 tahun da ni.aku baru aje beli desktop tapi masih gak gune laptop lama tu sbb masih bleh pakai...hehe

    ReplyDelete
  4. @Mr.Clive untung laa~ kalau laptop kaki game, memang dh jahanam da. :)

    ReplyDelete
  5. kna bwak pergi servis2 ni.. hehe~

    ReplyDelete
  6. yups
    dlu ada kawan2 yang pakar tolong bersihkan
    skrg tak tahu la mcam mana
    nak buat sendiri takut rosak plak
    hehehe

    ReplyDelete
  7. @Hans bagus nya ad kawan tolong bersihkan. jimat duit. :)

    @shadhira cepat2 hantar servis :)

    ReplyDelete
  8. oh ye ke? takut pula bila perkataan "terbakar" itu ditulis. Hai, mcm mana nak pastikan habuk tak mengganggu ketenteraman lappy saya ye?

    ReplyDelete
  9. @AwieKashi kalau aku servis, charge mahal. :)

    ReplyDelete
  10. @Zaki Muhammadsenang jek. bungkus dalam plastik. haha :)

    ReplyDelete
  11. nak bukak2 semua tuhh bole tp nak pasang balek kunk jd kapal terbangg pulak lappy neh . hikhik ;p

    ReplyDelete
  12. @-SUPERGIRL- Laah, susah la macam tu, memang tak siap pasang la jawabnya. :)

    ReplyDelete
  13. boleh tak bagi tau cara2 nak bersihkan fan laptop tu.. huhu

    ReplyDelete
  14. baru tahu..hoho..ok2..terima kasih ats info ni :)

    ReplyDelete
  15. kalau nak guna cooling fan kene guna filter jugak...boleh minimizekan kemasukan habuk and kurang sikit nak maintain...

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

Popular posts from this blog

Kerja di 7eleven part 1

Pantang Kalau Nampak Pelesit

Kemudahan di kawasan UiTM Jasin