8/15/11

Menegur

"Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain"Ayat diatas adalah antara kata-kata cerdik pandai mengenai orang yang menegur dan ditegur.
Teguran boleh berlaku di mana-mana, berlaku di dalam pemerintahan kerajaan, di dalam syarikat-syarikat, di dalam persatuan, di sekolah.

Dalam rumahtangga juga berlaku, bapa menegur anak, isteri ditegur suami, dan lain-lain. Maknanya teguran itu berlaku di mana-mana sahaja.

MEMBINA DAN MEROBOH
Teguran boleh dibahagi kepada 2 secara asasnya, teguran yang membina dan yang statik dan jumud. Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yang membina bukan yang statik.
Tetapi tidak kurang juga yang tidak langsung suka ditegur. Sifat manusia yang diketahui ialah, hanya bersedia ditegur apabila dia yang memerlukan teguran tersebut.
Contohnya, Si A pergi ke Si B dan ingin meminta teguran atau nasihat, ketika itu apa sahaja yang dikatakan oleh Si B akan didengari dengan berlapang dada. Lain pula sekiranya seseorang yang tidak memerlukan teguran, tiba-tiba ditegur. Hanya setengah orang yang berjiwa besar sahaja yang boleh menerima teguran spontan tersebut. Manakala yang berjiwa kecil akan terasa dan terus terseksa hati.

ORANG YANG MENEGUR
Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya.
Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar atau menegur orang lain ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak. Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu dituju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.

ORANG YANG DITEGUR
Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut.
Kalau begitu, anda adalah orang yang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya. Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan manusia". Manusia memerlukan "cermin" bagi meneliti diri.
Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan anda bercukut misai tanpa bercermin. Bukankah susah??
INGAT...
Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur isyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.

Thank you for reading this entry!

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni ada baiknya aku tulis sesuatu dal...