3/6/12

Apa Tu Air Katira Ek ?

Semalam tempat aku ada buka pasar malam. Disebabkan kebosanan di waktu petang ni Rupa-rupanya ramai yang tak tau pasal air katira ini. Teringat kawan waktu belajar 2 tahun lepas, dia orang KL. Aku pun tak tahu yang air katira ni famous dkt area selatan jek. Dia pelik bila nampak air katira ni warna hijau. Itu 2 tahun lepas, mungkin sekarang dah terkenal sampai utagha agaknya. :)



Air katira ni biasanya terkenal bila bulan Ramadhan jek. Memang berlambak dkt bazaar ramadhan. Tapi di sebabkan ke-famous-an tu, selain bulan Ramadhan pun ada jual dekat pasar malam.

Cerita balik pasal kawan KL aku tu, lepas dia minum sekali. Memang nak berkali-kali lepas tu. Sebulan puasa, sebulan la air katira jek. Aku yang orang Johor pun dah naik muak minum hari-hari :) See! hebat tak penangan air katira ni.. hahaha

Tapi nak buat air katira ni bukan koje sonang! Leceh sikit nak buatnya sebab banyak guna bahan yang tak ada dalam air lain. Itu yang membuatkan special nya air katira ni. :)

Meh aku bagitahu sikit apa bahan nya biji selasih, katira, kembang semangkuk. Haaa, cepat tanya mak hang semua apa ketiga-tiga bahan tu. :) Itu bahan aslinya tapi peniaga sekarang dah edvance da, macam-macam benda diletaknya dalam air katira tu.

Siapa pernah minum? :)

5 comments:

  1. xpernah minumpun tapi cam pernah dengaq (^___^) macam menarik je...hoho

    ReplyDelete
  2. air ni kat johor je yg ada eh?sebab pasar mlm kat johor semua jual air tu,hehe

    ReplyDelete
  3. eh, kenapa tak pernah dgr pon nama nye ni .hoho

    ReplyDelete
  4. @si robot comel a'ah. Johor jek terkenal dengan air ni. :)

    ReplyDelete
  5. heheh... maza juga orang Johor yg bermastautin di KL

    Kat KL ada jual air ini bila bula Ramadan menjelma... tapi rasanya tak sama dgn yg kat Johor..

    ahaks..

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni ada baiknya aku tulis sesuatu dal...