7/8/12

Macam mana nak block/sekat website porn?



Hye semua! Post kali ini nak saja-saja nak share macam mana nak sekat/block website porn yang makin lama, makin banyak dalam internet ni. Kalau taip ayat yang agak 'pelik' sikit, confirm ada jugak 2 3 website terselit dalam searching kita tuuu. 8)

Sekarang ni makin banyak software-software yang ada menyediakan protection untuk sekat website terutamanya pornography ni. Budak zaman dulu, dah tak macam zaman sekarang. Makin advance dunia ni, makin advance jugak kepala otak diorang. Tapi tak semua ok. i tak macam tuu~ hahaha

bacteria lebih bijak? kita harus lebih bijak!
Tiba-tiba keluar pasal activeguard la pulak kan. :] Kalau la ada software yang keluar kan pop up window macam ni..


bila ada yang baru nak skodeng/tengok porn site tuu.. confirm terkejut tahap gaban. Terus insaf! insyAllah. :) Ada satu website yang menyediakan servis protection ni iaitu http://www1.k9webprotection.com/getk9/index.php Jangan risau pasal kena bayar ke tak. Benda ni free jek, hanya register online dan download software tersebut.


Aku dah cuba sendiri software dari k9protection ni, memang terbukti kebersanannya. Kita boleh setting/customize sendiri website apa yang hendak di sekat/block dan perkara penting yang kena ingat adalah PASSWORD untuk access ke admin page.


Selain function sekat-menyekat ni, function lain dia jugak adalah kita boleh view internet activity. Kita boleh tengok apa website apa yang telah di-block/sekat. Kadang-kadang kalau nak pantau guna history browser jek, dah susah da! Budak, bapak budak dah pandai daa clear history lepas search yang bukan-bukan ni. :)


Software yang disediakan ada banyak version untuk windows dan mac. So, tak perlu risau la. Jangan cakap tak boleh guna apa la kaan.

Aku akan terang kan sedikit step dia, simple jek.

1. Klik link website http://www1.k9webprotection.com/getk9/index.php
2. Isikan maklumat untuk request license.
3. Buka email anda.
4. Baca penerangan yang diberi (tak banyak pun) dan klik link yang disediakan.
5. Pilih version windows atau mac dan klik untuk download.
6. Install, masukkan license key yang ada dalam email, masukkan password sendiri dan reboot/restart laptop.
7. Klik software dan log in sebagai administrator jika untuk customize/setting.
8. Siap!


Selepas tu, cuba search website porn, jangan takut! cuba jek, insyallah software tu akan terus block website tersebut. Contoh macam dekat bawah ni...


Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh diajukan disini. Isyallah, aku akan jawab dengan info apa yang aku tahu. :]

Selamat mencuba! 8)





5 comments:

  1. Assalamualaikum, tumpang tanye ye, kalu follow step ni, nanti die effect kat komputer yg di set kan sahaja, ke macam mane ye? contohnye, saya guna wifi Streamyx, dan ada PC dan laptop..kalau saya setkan pada laptop, so laptop sahaje la yg kene block? camtu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf saya pasti. tapi rasanya kalau install pada laptop, maka laptop sahaja yang kena block.

      Delete
  2. ada x cara nk block semua website. . .cuma 2-3 link je yg boleh bukak. . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tapi awak kena tengok dkt section setting/customize.. Ada banyak keyword yang boleh tick/untick untuk block

      Delete

Terima Kasih sudi singgah, baca dan komen sekali.
Sayang you alls! haha :)

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni ada baiknya aku tulis sesuatu dal...